Bild
Nästa artikel
Waynes World-bilen såld

Waynes World-bilen såld

Auktion

I 1992 års stor filmsuccé Waynes World spelades huvudrollerna av Mike Myers, Dana Carvey – och en blå AMC Pacer. Nu har den gått för ett rekordbelopp!

Mike Myers regisserade även filmen, och för gängets transportbehov föll valet på en AMC Pacer av 1976 års modell.  Den var från början gul, men lackades blå och byggdes om med plats för kameror, övrig utrustning och såklart, automaten för laktrissnören i taket.

Bilen renoverades för några år sen grundligt, till filmskick, med alla attribut bevarade. Häromveckan såldes bilen på Barrett-Jacksons auktion i Las Vegas, och intresset var stort. Slutpriset blev hela 37 400 dollar! Det motsvarar drygt 330 000 svenska kronor och så mycket har aldrig betalats för en Pacer tidigare.

AMC Pacer känns minst lika märklig idag som när den kom 1975. Man presenterade då en småbil, fast två meter bred...  Och med enorma glasytor.  En annan egenhet Pacern hade var att dörren på vänstersidan var längre än på högersidan. 

Från början var det tänkt att bilen skulle ha en kompakt wankelmotor, men den slopades och under den låga motorhuven återfanns AMC:s egna raka sexa.  Under Pacerns sista två levnadsår gick dom även att få med V8. 

AMC Pacer sålde inledningsvis bra, men populariteten föll för varje år.  Premiärårets siffra på 117244 bilar kom man inte i närheten av och sista året, 1980 såldes bara 1 746 Pacers.

Från att varit betraktad som en udda freakbil som knappt gick att sälja ny,  har intresset varit på stadigt uppgående för denna säregna modell och Waynes World bidrog en hel till detta
Taggar: Reportage, AMC Pacer

Kommentarer

#1
Världens vackraste man
2016-10-27 20:25

Guh vad den bilen skulle klä mig!

#2
Jan-Ake Andersson
2016-10-29 20:20

Ja pojkar ja har en sådan här hemma i mitt garage som jag köpte NY 1975, har rullat 8500 mil, röd orginal färg
helt orginal, så de så

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.