Bild
Nästa artikel

Åssa dagen

TRÄFFREPORTAGE
Som gammal FACIT-arbetare var det extra intressant att få se en kavalkad över vad FACIT tillverkat under årens lopp. Vem minns inte de gröna gamla skrivmaskinerna eller räknesnurran (som var en trotjänare innan räknemaskinen kom.)

ÅSSA har också en intressant historia bakom sig, med bla tillverkning av semaforer, växelställ, bommar etc till enskilda järnvägar och SJ.
För de redan frälsta behöver man väl inte berätta att ÅSSA tillverkat oljepumpar till SAAB Sport?
I ÅSSA-museet finns en del gamla maskiner kvar och man kan tänka sig hur remdriften fungerade, eftersom det finns en del rammar kvar i taket.

I Åtvidaberg byggdes också Åtvidabergsbilen , tillverkningen startade 1911. En svårsåld historia byggd i endast 15 exemplar.

Det har vidare tillverkats träkarosser här till både last och personbilar, tex åt Volvo.

Vi var ca 25 bilar och lika många motorcyklar utställda. Det var en blandad bilpark med bla Volvo, SAAB, Merceders. Kul att Tommy Säberg kom med sin gula SAAB 95 från 1973, som är orörd och sin sambo Lenas husvagn, en SAAB special fån 1967.

Det var en ljudlig dag, ty det var utställda tändkulemotorer också, som grabbarna körde, det sågades ved, hyvlades takspån mm.

Sibylla Gustafsson

Av sibylla gustafsson

Typ av träff motordag

Arrangör Åssa industri och bilmuseum

Plats Åtvidaberg

Datum 17 maj 2008

Antal besökare

Taggar: Träffreportage
Åssa dagen
Åssa dagen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.