Bild
Nästa artikel
En Uno ska räddas på lördag!

En Uno ska räddas på lördag!

Jubileumsträffen

På lördag är det Jubileumsträff på Grytsberg. Bland attraktionerna finns en konsumblå Fiat. Den ska få ett nytt liv!

Den har klarat sig ovanligt länge, den blå lilla Unon. Väl omhändertagen, måttligt körd. En verklig överlevare. Av de 17 460 Uno som Fiat sålde i Sverige mellan 1983 och 1993 återstår knappt 400 exemplar.
Fast nu har tidens tand ändå börjat gnaga. Lackeringen som för bara några år sedan var djupt nautiskt blå har mattats betydligt och några rostgenomslag pockar på uppmärksamhet. Kofångaren fram har fått sig en liten törn, den liksom alla plastdetaljer är snarare gråa än halvblankt svarta som på broschyrbilderna. Dessutom har Unon missat en service. Aj aj aj.
 
Egentligen är inget särskilt unikt med den här bilen. Det är en trottoar-Uno. En av alla bilar i limbot mellan billig burkig bruksbil och skojig anspråkslös klassiker. Det här är en livsfarlig tid i varje billiv. Det är nu det avgörs. Ska Unon rulla om tio år måste den få omvårdnad idag och inte imorgon.
Klassiker hörsammar uppdraget! Vad kan vi med polermaskin, färgburkar och enkla verktyg göra för att återställa skicket? Broschyrskick är vårt överambitiösa mål. Hur nära kan vi komma?

Jubileumsträffen äger rum på Grytsbergs Säteri i Stjärnhov. Massor av skoj kommer att hända – kom när vi öppnar klockan 10 för att inte missa något! Fri entré!

Kommentarer

#2
Tobbe A
2014-09-18 20:37

En sån hade min mamma när jag var liten. Det var en vit 45 s.i.e 88 årsmodell. Kommer ihåg första gången jag såg bilen. Det var en tidig morgon och jag skulle åka till dagis. Det första jag sade till min mamma var: Varför har bilen så stora bakljus. Den gamla trotjänaren var med ända fram till 2003, då hade rosten ätit upp större delen av karossen och slutade sina dagar på en skrot i Malmö. Tänk om vi hade behållit den och renoverat den.

#4
Tim
2014-09-22 16:11

En mycket trevlig vagn. Bra jobbat, Jon!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.