Bild
Nästa artikel
Släpp kudden och kör till vänster!

Släpp kudden och kör till vänster!

50 år sedan högertrafikomläggningen

Den 3 september 1967 gick vi över till högertrafik i Sverige. På söndag är det exakt 50 år sedan och det firar AHK och Klassiker med att göra om alltihop igen – mitt i Stockholm! Efteråt träffas vi på en extrainsatt Frukostklubben vid Sjöhistoriska Museet på Djurgården. Det går fortfarande att anmäla sig!

Klockan 04.30 den 3 september 2017 fylls Kungsgatan i Stockholm av nästan 100 stycken 60-talsbilar, bussar, moppar och motorcyklar. De morgonpigga entusiasterna kommer att parkera på vänster sida för att på slaget 05.00 byta sida till högertrafik. Precis som för 50 år sedan!
 
Automobilhistoriska Klubben har lyckats utverka specialtillstånd för att köra på fel sida och hela gatan kommer att spärras av för övrig, modern, trafik.
 
– Det kommer minst två tidstypiska bussar, säger Stefan Tanzborn från Automobilhistoriska Klubben. Dessutom kommer Polismuseet med en Duett polisbil och jag är just på väg att hämta en Ford 17m i taxiutförande!
 
Klubben har varit noggranna med urvalet, bara bilar som fanns 1967 får delta och tonvikten ligger på 60-talet.
 
Efter genomförd manöver till högertrafik – förhoppningsvis utan blodspillan – samlas de morgonpigga entusiasterna vis Sjöhistoriska Museet där en extrainsatt Frukostklubben äger rum. Där bjuder Löfbergs Lila på kaffe från sin Citroënbuss och deltagarna får smörgås. Man kommer även att sälja fika.
 
Att delta kostar 150 kronor och det går fortfarande att anmäla sig på kansliet@ahk.se
 
– Vi har just nu 95 anmälda fordon berättar Stefan Tanzborn.

Men vi håller anmälan öppen ett litet tag till!
 
Släpp kudden och kör till vänster!
Släpp kudden och kör till vänster!

Kommentarer

#1
Farbror Svensson
2017-09-01 19:31

Heja Klassiker! Heja AHK!

#2
Oscar G
2017-09-03 08:52

Vi ser fram emot en välillustrerad artikel om detta, komplett med jämförande bilder från då det begav sig.
Hoppas dessutom på en filmad version så småningom!
Stor applåd för detta initiativ!

#3
Johan Thuresson
2017-09-10 20:56

Jag vill köra på andra sidan vägen! Undersidan!! Ser fram emot ett sådant evenemang/spektakel. För flera år sedan var ju Claes ute och fiskade röster till Klassikerpartiet inför riksdagsvalet, valfläsket bestod om jag inte missminner mig bland annat just återgång till vänstertrafik.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.