Bild
Nästa artikel
Franskt tema på Hofsnäs

Franskt tema på Hofsnäs

Träffreportage

Sportvagnsträffen på Hofsnäs utanför Borås växer för varje år. Det här året var det fokus på franska sportbilar. Finns det sådana? Jodå!

Kolla in vårt bildspel!
Taggar: Träffreportage

Kommentarer

#1
Andreas Uddling
2017-09-06 14:51

Kul med ett så intressant tema, synd bara att reportern inte är fullblodsfantast för Renault för då kunde ett missförstånd beträffande Floride/Caravelle undvikits. Men det rättar jag så gärna till.

Enkelt uttryckt är det som följer; Renault premiärvisar en ny "sportvagn" på bilsalongen 1958 och den heter Floride med typbeteckning R 1092. Bottenplatta från Dauphine och med den vässade Dauphine-Gordinimotorn med kylaren monterad framför motorn. Dessa bilar hade trumbromsar runt om och alltså kylluftsintag framför bakhjulen. De såldes antingen som Cabriolet med hardtop eller Coupé där coupén snarast var en cabriolet med skruvad hardtop vilket gjorde att många köpte den billigare coupén och plussade på med en lös sufflett... det blev i alla fall billigare!

I samklang med de mekaniska moderniseringar som togs fram till Renault 8 1962 försågs en lätt moderniserad version av "sportbilen" med skivbromsar runt om och R8- motor, och där satt kylaren bakom motorn. De "nya" modellerna fick typbeteckningarna R 1131/ 1133 och hette beroende på utförande Floride S och Caravelle. Den senare fick en aningen rymligare hard-top genom en annan lutning på bakkanten av taket. Även dessa såldes naturligtvis som "täckta" och "öppna". Christina Schollin med familj var under några år nöjda ägare av både Renault 8 och Caravelle...

MEN för kalenderbitare kan tilläggas att på USA-marknaden var namnet Floride redan bokat ( ungefär på samma sätt som för Volvo med deras Amazon ) , så där kallades även R 1092 för Caravelle med Dauphine Gordini-motor och trummisar.

Det finns mycket att skriva om detta men nu vet ni lite mer om vad som är vad...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.