Bild
Nästa artikel

Iskalla entusiaster

tjälasvängen 23 februari

Varje år arrangerar Jemtlands veteranbilklubb (JVBK) ett vinterrally,
Tjälasvängen. I år var rallyt ca 80 kilometer långt och 65 ekipage kom
till start.

Sträckan i år gick i trakterna av Ã-stersund på småvägar. Dagen bjöd på ett gråmulet och blåsigt väder med lätt snöfall.  Under rallyt besvaras  ett antal tipsfrågor med varierande innehåll och svårighetsgrad.

De fordon som dominerade startfältet var VW-bubblor och Volvo Amazon men det fanns många andra märken och, som tur är ska det visa sig senare, en liten bärgningsbil. Vad gör alla så här innan starten då? De flesta går omkring och tittar beundrande, avundsjukt och/eller intresserat och uppskattande på alla fordon.  Framför vår bil stod en Volvo PV som redan innan start fick börja med att byta hjul, problem med att hålla luften i vänster bakdäck. Ett av ekipagen kom ända från Norge, så Tjälasvängen lockar även långväga gäster!

När rallyt väl var igång så tittade solen fram och satt man bara inne i bilen så var det en riktigt trevlig vårvinterdag. Mesta delen av rallyt gick på vintervita vägar vilket ändå får ses som ett plus med tanke på de senaste veckornas blidväder. Alla större vägar är ju redan bara.

De flesta hade med sig kaffetermos och smörgåsar eller bullar. Efter lite drygt halva sträckan var det många som stannade till för en fikapaus.

Målgången var den här gången vid Lungre motorstadion strax utanför Ã-stersund. Där fanns fika att köpa om man inte var förare, då ingick fikat. Det var även här domen över kunskapsnivån (antal rätt på tipsrundan) skulle komma.
Efter varje rally utses ett antal vinnare i olika klasser. Totalvinnare för årets Tjälasväng var Kent Blomqvist som för dagen körde en Volvo 142. Vinnare i klassen Stilfullaste ekipage blev JG och Ummis Jonsson i en Volvo 164. Pris för "Jävlats mest" vanns av Tommy Nygard, Chevrolet pickup. Sportvagnsklassen vanns av Robert Jonsson i en Jensen FF. Samtliga vinnare medlemmar i JVBK. Sist men inte minst; pris till det ekipage som färdats längst för att komma till rallyt vanns av Lars Karlsson, Malå, i en Ford Taunus 20M.


För de som var intresserade fanns möjlighet att köra folkracebanan också. Det var många som prövade på och banan bjöd på en och annan buckla och avåkningar. Det var här den lilla bärgningsbilen kom väl till pass!

Många av de som åker vinterrallyt i en relativt billig vinterbil plockar på sommaren fram de verkliga klenoderna. I Jemtlands Veteranbilklubb finns drygt 1000 medlemmar som tillsammans äger över 2000 fordon. Här finns allt från Citroën 2 CV till Ferrari 330 GT samt från Crescent 2000 till  Scania 140 V8.
Bredden på fordonsparken i klubben är helt outstanding.

För den som är intresserad av att titta på fler bilder från Tjälasvängen;
Gå in på  http://good-times.webshots.com/album/562587610epGzIG
Taggar: Träffreportage

Kommentarer

#1
Rope
2011-06-18 07:00

That's not just the best anwser. It's the bestest answer!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.