Bild
Nästa artikel

Historien bakom Marina

Video

Hur tänkte man egentligen när Morris Marina blev till? Och sloganen beauty with brains behind it?

Taggar: Video, Hem

Kommentarer

#1
Leyland
2013-10-01 18:50

Var testförarna måhända lika ängsliga för att säga sanningen som de tyska kollegorna var långt, långt senare, när de testade första Mercedes "Vält-klasse"?

Nå, dörrhandtagen blev tydligen bra i alla fall, för de har väl använts i bra många produkter efter Marina...

#2
ole kelleby
2013-10-01 21:04

videorna är helt underbara och man mins sina första år som bilförare då jag inte haderåd att köpa annat än lätt begade engelsmän pga sitt dåliga andrahandsvärde.Men det är ledsamt att ni i denna tidskrift som är ägd inom det socialistiska proletariatet gör er lustiga på vad vanligt folk kanske drömde om och kanske hade råd att köpa ( jag menar var volvo opel eller exempelvis engelska o tyska ford bättre vagnar när det gäller hjulupphängning eller annan utrustning i samma prisklass. mvh ole

#3
Lars-Eric Ericsson
2013-10-02 08:10

Brittisk bilindustri blev bara hemskare och hemskare för varje år på sjuttiotalet. Marinan och Allegron är nog de värsta exemplen, vilken tur att man har sina engelska pärlor tillverkade på på sextiotalet! Ps Iakttagelsen på dörrhandtagen som blev standard i många produkter är fin "Leyland"!

#4
Magnus Ekelund
2013-10-02 09:26

Och i början av 1970-talet använde Hyundai Morris Marina som förlaga när man konstruerade sin första egna bil Hyundai Pony. Man anställde till och med George Turnbull från British Leyland som tog med sig några Marina-bilar till Sydkorea. Så det är inte en slump att Marina och Pony MK1 är lika som bär.
Klassiker har skrivit om Pony tidigare:

http://www.klassiker.nu/reportage/ponnyexpressen-fran-korea-3312

#5
Jacob Munkhammar
2013-10-02 11:19

Det finns en vad det verkar fin 6000-mila-Marina på Blocket just nu. Ett visst habegär infinner sig...
/J

#6
LEYLAND
2013-10-02 12:33

Har åkt engelskt i många år men också lyckats köra både Mercedes, BMW, Citroen, Volvo ,Saab och kvaliten på mina Allegros som jag körde ca 15000mil totalt med under -80 och -90 talet var inte sämre än på många andra bilar vill jag påstå. Åker idag bland annat Range Rover "Classic" 300Tdi och i såfall kan man nog debattera vilken kvalité en sådan håller...Vad jag vill säga är att det i många fall är små missar samt dålig leveranskontroll och bristande eftermarknad som skaffar en bil dåligt rykte snarare än bristande kvalite´på bilen i sig. Resten blir ett "självspelande" piano.
Många som kommenterar de engelska bilarnas dåliga kvalite har aldrig åkt eller mekat med en sådan ens.....
Range är idag en kultbil trots sina eventuella tillkortakommande i kvalite. Golf 1 (t.ex.) fick väl aldrig dåligt rykte trots att den knappast var bättre byggd eller hade längre livslängd än en samtida Allegro eller Marina.
Den där 6000milaren ja....undrar vad han ska ha.....

#7
Leyland
2013-10-02 22:15

Till LEYLAND från Leyland: Missförstå mig rätt - mitt hjärta klappar för engelska bilar ända sedan barndomen! Men efter den framåtskridande idérikedom som präglade de engelska 60-talsbilarna kom fantasilösheten hos Metro och Marina som en kalldusch:
"Hallå? Vad hände?"

Min första bil var en trimmad tvåtakts-SAAB med vad det innebar av körglädje, styrrespons och väghållning. Samtidigt hade farsan en Marina under en (tack och lov kort) period. SÅ bedrövlig den var på vägen... Den var lika ledsam att köra som kompisarnas gamla Cortinor och Amazoner - men om möjligt ännu tråkigare.
Där präglades min besvikelse över vart de engelska bilarna hade tagit vägen.

Vilket inte hindrade att mugiporna åkte upp en smula igen när Allegron kom. Jag tyckte (och tycker) att den är var ganska kul! Inte hade jag något emot Maxin heller; med sina utrymmen och sin flexibilitet blev den en smula revansch för Issigonis genialitet.

Vad du skriver om kvalitetsryktet kan jag bara instämma i. Jämförelsen med Golf är inte fel! Golf och Polo av generation ett ingick bland våra hyrbilar, och de var inte billiga på verkstaden, det kan jag lova!

#8
Monarpeden
2013-10-03 22:16

En bil som man lätt kan göra sig lite lustig över men som idag inte
tillverkas mera. Maximalt okomplicerad, bakhjulsdriven och med lite
lagom krom riktigt snygg.
Alla 40 år gamla bilar är inte så lätta att leva med för oss som skruvar lite själva, men Marinan är ett undantag.

#9
Tommy Glasberg
2014-01-05 21:22

Morris Marina var och är ännu idag inte så mycket sämre än sina konkurenter tex. opel, ford som alla har velat påstå. Detta gör att det är ännu viktigare för oss som älskar Marinan att bevara dessa bilar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.