Bild
Nästa artikel

Vinge på hjul

Video

Med en flygplansvinge som utgångspunkt konstruerades världens mest aerodynamiska bil. Schlörwagen premiärvisades i Berlin 1939 men efter andra världskriget försvann den unika prototypen. I nutid har en skalmodell testats i vindtunnel - här är filmen om testet.

Den tyske ingenjören Karl Schlör ville bygga en bil med extremt lågt luftmotstånd. 
Syftet var inte att ta fram en bil med hög topphastighet utan att göra den så bränslesnål som möjligt, samtidigt skulle den rymma en hel familj. När Karl Schlör formgav den utgick han från profilen på en flygplansvinge. Schlörs modell testades i institutets vindtunnel och resultatet blev det extremt låga Cd-värdet 0,113. 
 

Vinge på hjul

Nästa steg blev att bygga en körbar prototyp utifrån samma form. Den då helt nya Mercedes-Benz 170 H med svansmonterad sidventilsmotor på 38 hk ansågs vara en lämplig donator av drivlina. Prototypen testades på en nybyggd Autobahnsträcka och klarade en toppfart på 136 km/H. Bränsleförbrukningen var 0,8 liter milen. Jämfört med utgångsobjektet Mercedes 170 H hade toppfart ökat markant samtidigt som bränsleförbrukningen minskat – och det trots att Schlörwagen var klart tyngre. 
 

Vinge på hjul

Troligen skrotades Schlörwagen några år efter andra världskriget. Men ritningarna finns kvar och den tyska rymdfartsstyrelsen har återigen testat fordonets former i en vindtunnel med hjälp av en nybyggd modell i skala 1:5. Testet visade hur tätt luften rörde sig runt karossen utan att turbulens skapades som skulle ha saktat ner bilen. 
 

Vinge på hjul

Modellen visades senare upp i en utställning på fordonsmuseet PS Speicher i Einbeck och bilen som bara fanns i ett exemplar har i nutid masstillverkats som modellbil i skala 1:43 av AutoCult.
 

Taggar: Video

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.