Bild
Nästa artikel

Bristol 1984

från hemlighuset

En Bristolbroschyr är nästan lika sällsynt som en Bristol.

Få märken har en sådan air av mystik och mytbildning som Bristol.  Ett exklusivt lågseriemärke lite i skymundan, avknoppat av den legendariska flygplanstillverkaren med samma namn.

Bristol var alltid en outsider, och ännu mer så när Anthony Crook, som varit delägare i bolaget innan och skötte deras försäljning, tog kontrollen över hela bolaget 1973. Han förvandlade det till ett slags bilvärldens Nordkorea totalt utan insyn.
Ingen vet hur många bilar som producerades, eller hur många ens som arbetade där. Alla register och handlingar hölls hemliga, inga journalister tilläts provköra bilarna. Det kunde dröja ett halvår innan man fick svar om man ens ansågs värdig att få besöka deras showroom i Kensington, det var man oftast inte, myten vårdades med järnhand.

Att ställa ut sina bilar på mässor, göra reklam eller på annat sätt profilera sig tyckte Crook bara var vulgärt, Bristol stod över detta.  Men dock verkar det ruckats lite på principerna, och små portioner av skådebröd delades ut, som här, en broschyr för Bristols modeller 1984.   Här ges en unik insyn i byggandet av bilarna, men är vi i själva fabriken? Blev de exklusiva bilarna till i sådana här lokaler? 
I övrigt är den inte speciellt utlämnande, mystiken skingrades inte den gången 1984, när Bristol av oförklarlig anledning gav ut en broschyr. 
 

Kommentarer

#1
Johan Thuresson
2018-01-07 22:24

Inte jättevackra bilar... Men det hela påminner om en fransman vid namn Gabriel Voisin, som byggde både flygplan och bilar. Denne fransos vurmade dels för sidventilsteknik, men även att motorerna skulle ha många cylindrar. Googla får ni se på öh... intressanta skapelser :)

#2
Irfan Dz
2018-01-08 20:00

Gud vilken ful bil, Bristol Britannia!!! Påminner om turkisk Anadol från sjuttiotalet. Beaufighter var dock lite vackrare.
Ja, vill man att folk köper ens bilar måste man satsa på marknadsföring.

#3
Benny Nilsson
2018-01-09 13:46

Härliga Bristol, finns med på min vill ha lista. Älskar hybriderna.
För en hybrid är en europeisk bil med amerikansk motor, sen får Toyota med flera säja vad dom vill.

#4
Sven Dahlström
2018-01-09 16:50

Reservhjul i framskärmen bara en sån sak !
Vill ha såklart!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.