Bild
Nästa artikel

Hans och hennes Hillman

Genusbil

Att den lilla svansmotorbritten inte riktigt hörde hemma i den amerikanska bildjungeln på 1960-talet det förstod nog Rootes själva, så man tog till ett djärvt drag...

Hillman Imp fick heta Sunbeam Imp i USA, på San Franciso International Imported Car Show i november 1964 visade man två specialare som kallades Lady Imp och Lord Imp. Dessa två freakbilar gjorde nog inte så mycket att förbättra Hillman/Sunbeams diminutiva framgångar i USA. Frågan är om dom ens var allvarligt menade, ändå togs saluprospekt och presskit för återförsäljare fram, och till och med ett rekommenderat listpris, 3700 dollar skulle en sån här bil gå lös på. Det var ungefär vad en Buick Electra coupé kostade, fast i den fick man dock ingen hårfön... kolla bildspelet på alla festliga prylar som var tänkt och följa med i Lord och Lady Imp!

Kommentarer

#1
Fredrik Bergström
2013-10-05 10:28

1974 åkte vi runt i England & tältade.
Minns en campinggranne med en Hillman Imp.
Han var mera stollt för sin kassettbandspelare och sina fyra kassetter.
Öppningsbara bakrutan IMPonerade mera på mig då som nu.

#2
Oscar G
2013-10-05 12:27

Så fullkomligt underbart galet! :-) Om dessa grepp skulle lyckas någonstans på jorden, var det väl over there... men inte ens där funkade det tydligen.

Säger annars om Imp som jag säkert gjort förr: Jag gillar den, nu som då! Ett sånt läckert koncept! Och ett så alldeles rätt sätt att utmana VW - men alldeles för sent... När Imp kom, hade svansmotortåget redan sedan gått, och var på väg att försvinna i fjärran.

Det ser ut på ena bilden som om baksätet kunde vara fällbart. Någon som minns eller vet? En poäng till i utmaningen mot VW i så fall.

#3
Sören Fogdenius
2013-10-05 20:49

För övrigt går baksätet att fälla på VW också, om inte ordinarie utrymme räcker.
En familj i Skänninge äger en Hillman...Heter Hillman i efternamn,,,
Gissa vad det står på regplåten?

#4
Oscar G
2013-10-05 22:40

"För övrigt går baksätet att fälla på VW också, om inte ordinarie utrymme räcker."
Sören, jag säger som Peter Dalle:
Tänkte inte på det...
:-)
Min farfar brukade berätta om en präst vid namn Hillman, som var spekulant på en bil med samma namn. Det blev ingen affär. Han insåg att han inte kunde köra omkring med en bil med texten "HILLMAN SUPER"...

#5
Niklas Augustsson
2013-10-06 07:23

Då vet vi var marknadsstrategerna på Volvo fick inspirationen till Ocean Race bilarna ifrån då...:)0

#6
Ola Backer
2013-10-09 10:20

För densom vill förkovra sig ytterligare i ämnet IMP finns den finska filmen Benssa Suonissa- Bensin i Blodet från 1970. I denna "nya vågen"-film förekommer det flitigt gasande med IMPS både på bana och i skog. Det är intriger, avkörningar, alkohol, konstiga klipp samt lite naket.
Några riktiga förare ses fladdra förbi såsom Hannu Mikkola, Simo Lampinen, Timo Mäkinen mfl.

Filmen finns på modernt format textad på Svenska:

http://cdon.se/film/bensaa_suonissa_(fi)-616982

Filmens titelmusik blev en jättehit för Rauli Badding Somerjoki och spelas än idag älskvärt av coverband över hela Finland, I denna "video", som inte gör filmen rättvisa, så ses en av IMParna i närgånget umgänge med snöfylld natur.

http://www.youtube.com/watch?v=umVNbTeV6hA

Några av fordonen som florerar i filmen :

http://www.imcdb.org/movie_121622-Bensaa-suonissa.html

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.