Bild
Nästa artikel
Körskoleboken 1927

Körskoleboken 1927

Från förr

Teoriboken var lite tunnare på den här tiden.

Många i Göteborgstrakten har säkert tagit sitt körkort genom anrika Durgés bilskola, det gjorde jag själv och så gjorde även min farfar år 1927, och den boken finns än idag kvar! Skriven av skolans grundare Ivar Durgé själv.  

Här är den i sin helhet och det är rätt intressant läsning från en tid när bilen inte var någon självklarhet i vårt samhälle. Till exempel så fanns då inga specifika lagar om alkohol i trafiken, annat än att det ansågs olämpligt att förtära alkohol i samband med bilkörning. Trafiklagarna skiljde sig också väsentligt från färd på landsvägar och inom stad, på landsvägen fick man til exempel köra med "öppet spjäll". För övrigt var det också förbjudet för föraren att röka vid körning i stadstrafik fram till 1936.  

Taggar: Bildspel, Hem

Kommentarer

#1
Håkan Svensson
2012-02-26 22:10

Jag citerar ur "Motoristruktören" år 1916:

"Värm icke upp förgasaren vintertid med ljus eller tändstickor, ty då sker säkert en olycka."

"Leta aldrig efter bensinläckor med tändstickor."

"Använd icke hammaren på någon del av maskinen."

Vissa råd är tidlösa och evigt användbara än i dag!

#2
blörk
2012-02-27 09:48

Nykterhetsintyg? Vem var det som skulle intyga det och man behövde bara vara nykter medan intyget skrevs ut?

#3
uno-
2012-03-01 10:41

Ändå körde folk bättre förr. Nu vågar man knappt gå ut, risken att bli överkörd av en av alla ungar som försöker köra sönder en Volvo 740 är för stor.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.