Nästa artikel
Klassiker lanserar ”retroläge” – upplev internet som 1999
Tidningen

Klassiker lanserar ”retroläge” – upplev internet som 1999

Publicerad 25 april 2023
Klassikers nygamla retroläge låter dig återuppleva tafflig grafik och pipande modem.

Klassiker har skrivit om tidlösa entusiastbilar ända sedan starten, och tidningen lanserade förra året en ny version av sin hemsida – bland annat med ett helt digitalt Premium-medlemskap.

– Det är en modern sida som är anpassad för mobilen med den senaste tekniken. Så kan vi naturligtvis inte ha det, säger Klassikers chefredaktör Carl Legelius.

Som komplement till sajten klassiker.nu lanseras därför ett så kallat ”retroläge”. Den som vill återuppleva hur internet såg ut 1999, och upptäcka hur dagens Klassiker-artiklar skulle se ut på en 25 år gammal hem-PC med flåsande fläkt och ”tjockskärm”, kan därmed aktivera retroläget och fly undan alla moderniteter.

– Vi använder både blinkande ikoner, det hatade typsnittet Comic Sans och tidstypiska annonser. Det är bakåtsträvande på ett helt nytt sätt, säger Carl Legelius.

Ansvarig webbmaster är Erik Söderholm. Han rekommenderar att besöka sidan med webbläsaren Internet Explorer 5 (som ersattes 2001, red:s anm.), men för besökare som till äventyrs inte har kvar sin 1990-talsdator erbjuds även stöd för modernare teknik.

– Vi har också en knapp för dig som har en WAP-telefon. På så sätt kan du läsa Klassikers sajt i din Nokiatelefon. Men där finns tyvärr inte stöd för färgbilder ännu. Vår IT-partner i London, Millennium Solutions 2000, jobbar på det just nu.

Gå till Klassikers retroläge här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.