Nästa artikel
Rostfritt på Västkusten
Träffreportage

Rostfritt på Västkusten

Publicerad 13 maj 2013
De Loreanägarna är inte så många men mycket hängivna sina bilar, i helgen samlades man i Kungälv för en internationell träff.

Helgen 10-12:e maj syntes en karavan underliga bilar snurra runt i Kungälvstrakten. Det var den Internationella De Loreanträffen som var ute och rörde på sig.

 

De Lorean är en bil som folk vänder på nacken efter, och inte mindre än tolv stycken på rad väckte mycket uppmärksamhet. Entusiasterna backar inte för att åka långt med sina bilar heller, i Västsverige samlades deltagare från Frankrike, Nederländerna, Belgien, Tyskland, Norge och Lettland för att åka runt denna helg fylld med aktiviteter. Med Kungälv som bas gjordes utflykter till Orust och Tjörn under fredagen. Då De Lorean har en koppling till Volvo så besöktes även deras museum i Arendal. Helgen fylldes med andra aktiviteter som gokartkörning, bowling, middagar och avslutades på söndagen på Bohus fästning, i Kungälv.

 

Reine Gahnström, organisatör av träffen 2013 och De Lorean ägare sedan 2006.

Varför de Lorean?

-Från första början så ville jag ha en Lotus Esprit, men så såg jag en DMC som projektbil i en biltidning. Då blev jag såld och bestämde mig att en sådan skall jag ha någon gång. Det tog mig 20 år innan jag lyckades hitta en.

 

 

Jan Indeken, Belgien.

Why De Lorean?

-Its a dream car! Not just the car of my dreams, but it was a one mans vision, John Z De Loreans dream car as well, a fascinating story behind and a fascinating car.

 

Ints Indriksons äger Lettlands enda De Lorean.

Why De Lorean?

-Its a challenge! Everyone can purchase and drive a Porsche, a De Lorean is something else, something noone else has.

-Was it hard to import a De Lorean to Latvija? No, we are members in EU too, a bit police bureaucracy took some time since this is the first example in my country.

 

En fråga dock alla De Lorean-ägare är hjärtligt trötta på är referenser till filmen Tillbaka till framtiden... Men det får nog  sägas att denna film bär en hel  del skuld till bilens ikonstatus idag, och att folk i allmänhet vet vad en De Lorean är. Och inte bara stannade vid en kort parentes och udda kuriositet.

 

I Sverige uppskattas det finnas uppåt hela 50 bilar, av dom står dock många still som museiföremål. Kanske drygt 15 stycken rullar i trafik i dagsläget.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.