Bild
Nästa artikel

Snygga Sodomkas

Karosspecial

En tidigare fredagsnöt handlade ju om en lustig liten Skoda, som var byggd av Sodomka, här kommer lite tidigare verk från dom

Det startade som en vagnsmakarverkstad i Böhmiska Vysoke Wyto 1895 av Joseph Sodomka, i det som nu är Tjeckiska republiken. På den här tiden tillhörde den här regionen det Österrikisk-Ungerska  imperiet, en stormakt som inkluderade ett område från södra Polen till dagens Serbien. När Sodomka började få uppdrag att göra karosser till bilar fanns inte det riket längre utan nu hette det Tjeckoslovakien.

 

Bilindustri och därmed förenlig verksamhet i denna nya stat kan måhända vara lite av en vit fläck på kartan för oss. De mer allmänt kända än idag är ju Skoda och Tatra, men vid sidan av dom fanns även Praga, Walter, Aero och ett märke som bara hette "Z".  Mer än ett dussintal karossmakare åt dessa var också verksamma under mellankrigstiden, men det var Sodomka som var den mest framstående av dom vars rykte även nådde långt utanför den nya statens gränser.

Taggar: Bildspel, Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2013-02-03 11:30

Mycket vackert. Undrar var Tjeckisk bilindustri varit i dag om den fått varit i fred för kommunistiska politiker.

#2
Gäst
2013-02-03 15:47

Den ena bilen mer udda och konstig än den andra. Klassikers webbsida börjar allt mer framstå som en freak show. Vad är det för fel att skriva om vardagsbilarna - de verkliga klassikerna - som vi körde mellan 1945 och 1989?

#3
Andreas Uddling
2013-02-05 15:14

Konstig, udda? Jämför med vad de mest avantgardistiska designers på andra håll i tyskland och frankrike gjorde så är de ganska lika, lite av dussindesign i tidens anda! Det här kan väl tituleras allmänbildning, eller breddad kunskap !

#4
Bosse J.
2013-03-31 11:16

Motiverad undran.
Under kommunismen lyckades tjeckerna trots allt hålla sin mekaniska industri levande och levererade förhållandevis stora mängder kvalitetsmaskiner till väst och, inte minst, till öst.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.