Nästa artikel
Flygande bil till salu
Blockharen

Flygande bil till salu

Publicerad 16 december 2011
Världens enda luftvärdiga Aerocar är till salu, kan detta kallas hybridbil?

Till och från har flygbilar dykt upp, med den goda föresatsen att kombinera flyget och bilens båda fördelar. I verkligheten har det oftast visat sig att man istället parat ihop de båda farkosternas sämsta sidor... Men det är en kittlande tanke, och nu är den enda Taylor Aerocar i flygande skick till salu på Courtesy Aircraft sales.

Detta får ändå ses som den mer framgångsrika av flygbilarna, och byggdes totalt i sex exemplar, den första stod klar redan 1949. Denna individ registrerades 1954 och har beteckningen N101D

Aerocar mäter 6,55 i längd, spännvidd med vingarna monterade 10,3 meter. Motorn är en Lycoming O-290 på 135 hästkrafter. Tanken på 90 liter räcker för en flygning på närmare 50 mil vilket får anses ekonomiskt i flygsammanhang.  Vikten uppges till 590kilo.

Prislappen på 1,2 miljoner dollar kanske låter häftig, men för en del år sedan var en icke luftvärdig Aerocar ute på annons för nästan det  tredubbla... 

Möjligheterna att registrera en sådan här farkost i Sverige? Vi brukar skämta om att ett plan inte är luftvärdigt förrän högen av intyg och papper går jämt med totalvikten på flygplanet, och kan tro att en sådan här sak skulle ge våra luftfartsmyndigheter ett par gråa hår på kuppen. 

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.