Bild
Nästa artikel
Oförskämt oförstörd Ritmo

Oförskämt oförstörd Ritmo

Blockharen

Blockharen hittar sällsynt överlevare.

Även om en bil egentligen inte är direkt genomdålig så kan blotta ryktet sabla ner ett helt märkesnamn. Fiat har genom åren byggt rätt fina nätta konstruktioner, men inte ens den mest inbitne Fiatentusiast kan hålla med om att rostskyddet legat i toppklass...

Ruttmo, Råttmo, köp en Fiat bli belåten se naturen genom plåten och fler epitet fick Ritmoägare troligen höra ofta. Samtidigt som deras bil mer eller mindre disintegrerade framför ögonen på dom.

Men Ritmo var en spännande bil med sina särskilda designelement som särskilde den från övriga småbilar, de runda dörrhandtagen och de väl tilltagna gummipartierna fram och bak liknade inget annat. Det var futuristiskt och andades 80-tal redan 1978. Ritmo såldes hyfsat bra i Sverige men dom försvann sedan i snabb takt. Produktionstekniska metoder byggde in en del fällor och fel i dom, som i vårat bistra klimat visade vara förödande och kortade dess livslängd betänkligt.

Men alla rostade inte bort, som ett slags omvända måndagsexemplar har en del överlevt i förbluffande gott skick, och nu är en tämligen oförstörd och original Ritmo ute på blocket. Det är en 83:a, alltså sista årsmodellen av ur-Ritmon. Bilen finns i Tierp och kan vara ett uppslag för Träffpunkt 80 senare i år.

Taggar: Blockharen, Hem

Kommentarer

#1
Janne G
2013-06-13 07:53

Minns hur man skrattade åt modellbeteckningen 75CL. Bil för alkoholister? Hur som helst en jäkligt läcker design. Bara fälgarna är ju en anledning att köpa Ritmo.

#2
Martin Sundberg
2013-06-13 10:37

Plasten i kofångarna är ju av en intressant kvalitet. Sådär såg de ju ut efter bara nåt år. Kanske har den på bilden fått en omgång vax på plasten också vilket brukar ge extra flammighet. Men jag tycker inte den ska putsas upp med nån svärta. Det är så rätt med gråflammiga !

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.