Nybyggt, nyasfalterad. En Saab som snart ska bli omodern.

Nästa artikel
En tur till Ikea
Exotism i förort

En tur till Ikea

Publicerad 30 januari 2018 (uppdaterad 1 februari 2018)

Nybyggt, nyasfalterad. En Saab som snart ska bli omodern.

Det fanns en tid då det kunde räcka med att åka till Ikea bara för att titta i skyltfönstret. Varuhuset i Kungens kurva var i sig ett utflyktsmål.
Några diabilder berättar om en tur till Ikea, inget märkvärdigt. En tur till Ikea med en grå Saab 96 Sport genom Stockholm, över den gamla bron vid Riddarholmen. En tur till Ikea, inte för att handla. Bara titta in genom skyltfönstret i den märkvärdiga, runda byggnaden som påstods vara inspirerad av Guggenheimmuseet i New York.

Här var det prispressade stilmöbler i plysch. I New York helt säkert något annat.

1965 stod Ikeavaruhuset färdigt. Ingvar Kamprads världsimperium i startblocken. Långt utanför stan. Snudd på skogen. Ett år innan Essingeledens fulländning. Fortfarande vänstertrafik.

Det tog sin stund att komma till Huddinge kommun från Bromma räknat, där formgivaren och illustratören Björn Karlström klivit in i sin älskade Saab 96. Kameran mellan framstolarna. Den var alltid med. Lilla mamma i passagerarsätet, hon också. Det blev några helt vanliga bilder, på en helt vanlig tur till Ikea.

Och ett stopp i förorten. För Skärholmen sköt i höjden 1965.  Kranar precis överallt att fotografera och förundras över, i ett Sverige under starkt tillväxt.

Att leta sig ut ur stan. Att få varva ur på växlarna. Att få blåsa ur ljuddämparen. Friskvård för en trimmad tvåtaktare.

Fotostopp vid Möbel-Ikea. Eller hette det bara Ikea. Länge satt det två olika skyltar på taket.

Platta paket har ännu inte blivit Ikeas signum. Billiga kopior menade kritikerna. Köp-slit-och-släng din stilmöbel!

Byggfest i förort. Ett foto är på sin plats.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.