Nästa artikel
Vinterförvaring av entusiastbil: Detta ska du tänka på
Guide

Vinterförvaring av entusiastbil: Detta ska du tänka på

Publicerad 1 november 2022 (uppdaterad 9 oktober 2023)
Är det dags att ställa undan veteranbilen för säsongen? Här är redaktionens bästa tips på hur du vinterförvarar din klassiker – och undviker nybörjarmissarna.
Innehåll

Även om det kan vara fantastiskt att åka veteranbil på vintern väljer de allra flesta ägare att ställa av och ställa undan sin pärla någon gång under hösten. Exakt var gränsen går beror förstås på personliga preferenser och var i landet du bor, men när det börjar bli dags för vinterdäck väljer många hellre sin vardagsbil än entusiastbilen.

Så vad ska man tänka på när det är dags att ställa undan och vinterförvara din entusiastbil? Det går vi igenom i den här artikeln. Det finns några punkter som är viktiga att komma ihåg för att förlänga livslängden på ditt fordon och minska slitaget. Häng med i vår guide!

Vi ger också flera tips i andra artiklar som är öppna för våra prenumeranter eller digitala Premium-medlemmar – du kan läsa mer om hur det fungerar här.

Hitta vinterförvaring

Det brukar finnas ganska gott om företag och privatpersoner som har plats för uppställning av entusiastfordon och veteranbilar, om du inte har plats på egna tomten. Tänk på att gärna välja en plats med eluttag för underhållsladdning och att underlaget är torrt.

Ett tips för att hitta vinterförvaring är att höra dig för i olika Facebookgrupper för veteranbilar. Du kan också söka på ”vinterförvaring” på Blocket och sortera på ”Uthyres” så brukar det finnas privatpersoner och företag som erbjuder plats.

Plocka ur allt stöldbegärligt och lämna aldrig stöldbegärliga föremål väl synliga utifrån.

Den ultimata temperaturen att förvara bilen i kan du läsa mer om i den här artikeln.

Tvätta entusiastbilen innan vinterförvaringen

Gör en ordentlig tvätt av bilen både invändigt och utvändigt. Dels minskar det risken för rost och andra otrevligheter, dels blir det mycket trevligare att hämta ut bilen framåt våren.

Se till att bilen är helt torr innan den ställs in och ta gärna ut gummimattorna.

Se över försäkringen

Både fordonsägare och den som erbjuder vinterförvaring bör se över sitt försäkringsskydd – det kan nämligen bli dyrt om de fordon som förvaras blir skadade, till exempel vid ett takras eller besök av skadedjur.

En vanlig fastighetsförsäkring ersätter normalt inte skador på förvarad egendom. Många fastighetsägare som erbjuder vinterförvaring saknar en försäkring som täcker denna typ av skador.

Serva bilen och ställ av

Boka eller utför service innan avställning (inklusive oljebyte), tanka fullt och ställ sedan av fordonet i Vägtrafikregistret. Det är smidigast att göra i Transportstyrelsens app.

Se till så att kylarvätskan och spolarvätskan klarar temperaturen om det finns en risk att det blir minusgrader där bilen är förvarad.

Peter Bäckström på Saab Car Museum tipsar om att inte starta upp bilen medan den vinterförvaras. Anledningen kan du läsa mer om här.

”Tyresaver” är en plastplatta som däcken kan ställas på. Med den fördelas vikten jämnare på däcket. Pris 169 kr/paret.

En torrboll kan bli full med vatten efter ett par månader. Att tömma den är ett bra skäl att titta till sina bilar minst en gång under en vinter. 

När bilen är på plats

När du väl har hittat en lämplig plats att vinterförvara din klassiska bil på är det dags att gå vidare till nästa steg. Det finns några punkter som är bra att tänka på:

  • Fyll på ordentligt med luft i däcken för att det inte ska bildas ”ståplattor” som innebär att däcken kan bli ovala. För den som är extra noga finns särskilda produkter att köpa som placerar däcken i en ”vagga”.

  • Koppla bort batteriets poler eller koppla in en underhållsladdare som ”motionerar” batteriet med jämna mellanrum och håller det i trim. Om det blir minusgrader där du vinterförvarar, montera ur batteriet och förvara det inomhus.

  • Dra inte i handbromsen, men lägg i en växel.

  • När ska man använda bilkapell eller biltält? Det kan du läsa mer om här.

  • Fukt är en farlig fiende under vinterförvaringen. Det köar risken för rost, mögel och dålig lukt. Placera en eller flera torrbollar eller andra fuktslukande produkter i bilen – inklusive bagageutrymmet.

  • Möss och råttor är ännu mer irriterande och kan gnaga sig igenom både elsystem och inredning. Placera inget i bilen som går att äta. Det finns råttskrämmor med ultraljud att köpa som drivs med batteri eller 230V. Dessa sägs även funka på möss och kackerlackor. Placera skrämman rakt under fordonet nära platsen där du tror de tar sig in. Ett alternativt knep ska vara att ställa fordonets alla hjul på enris.

  • Placerar du en duk över bilen för att minska dammhalten, se till att den inte glider omkring och repar lacken.

  • Ett vanligt knep som brukar nämnas är att impregnera suffletten på en cabriolet. Det avråder Jörgen Sandell på Stockholms Bilvård från, och här kan du läsa varför.

  • Ett smart tips är att anteckna allt du gör när bilen körs in för vinterförvaring. Läs mer i den här artikeln.

Saabmuseets intendent Peter Bäckström gillar katter – de håller gnagare som kan skada bilarna borta!

Vilken är bästa platsen för vinterförvaring?

Enligt Peter Bäckström som är intendent på Saab Car Museum är spannmålslador en utmärkt plats. Han har också ett smart tips för att hålla råttorna borta som du kan läsa mer om här.

Det är också viktigt att inte välja en plats med gräsmatta som underlag. Asfalt eller grus är bättre.

Var kan jag läsa mer om vinterförvaring?

Klassikers Fredrik Nyblad har skrivit en detaljerat artikel med experternas bästa tips om hur du vinterförvarar entusiastbilen och vilka missar du ska undvika. Den kan du läsa här.

Ytterligare en guide till hur du vinterförvarar entusiastbilen på bästa sätt publicerades 2013 och den kan du läsa här.

Du kan också köpa KlassikerGuiden 2022 med mänger av nyttiga och praktiska tips, inte bara om vinterförvaring utan också om mycket annat.

Beställ KlassikerGuiden 2022!

KlassikerGuiden 2022 säljs inte i butik men du beställer den enkelt med bekväm hemleverans i vår webbshop.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.