Nästa artikel
Mazda 1300 - en av två i Sverige
LÄSARKLASSIKER

Mazda 1300 - en av två i Sverige

Publicerad 22 oktober 2010 (uppdaterad 17 december 2013)
Mazda 1300. Bättre uppföljning på Samara 1300 finns väl inte? Per Andersson berättar om sin uddafågel.

Jag skulle bara ut och spana på lite loppisar på en ledig dag. Då dök denna lilla krabat upp lite ledsen och övergiven längs en grusväg.

Sist jag såg en sådan var för cirka 20 år tidigare på en skrot i Karlskrona. Hade just lämnat in en Saab 99 för hjälp med ett motorbyte då jag fick låna en Mazda 1300 för att ta mig till jobbet. Tyvärr var denna bil redan avregistrerad och skulle pressas men jag fick iallafall äran att köra den en ett par kilometers sista resa så att säga.

Men nu stod det alltså en likadan fast mossbevuxen och lite allmänt hängig där och habegäret slog genast till. Det blev ett par bilder, sedan hem till datorn och en koll med Transportstyrelsen gav ägarens namn och nummer.

Nu gick det fort. Ett par dagar senare stod pärlan i svärfars garage. Tänk vad bra det gick att tvätta av mossa och mögel med gulsåpa och ljummet vatten. Lacken visade sig skaplig om än repad och bättrad här och där. Värre var det under golvmattorna, hittade två äckliga sniglar bland genomsura filtmattor och plåten var allt annat än frisk.

Vänster framskärm var också rejält rostskadad men inredningen kanonfin så det känns som att bilen är värd att rädda. Det fick bli andra däck eftersom de som satt på var så spruckna att de knappt höll luften. Bromsarna bak satt fast men det gick att motionera igång hjulcylindrarna och nya backar hittade jag hemma i garaget bland allt möjligt bra att ha.

Många sena kvällar har gått åt till golvet och allmän översyn men nu har jag bokat tid för besiktning i början av november för att få börja köra den innan vintern och snön slår till på allvar.

Återkommer med en rapport efter besiktningen. Eventuella tips om den andra kvarvarande 73:or mottages tacksamt. För det här är helt klart en utrotningshotad art. Endast 43 stycken kvar och Trafikverket anger att av dessa är endast två från 1973.
Jag är sugen på att kontakta ägaren till den andra. Vi borde anordna en träff. Det går ju inte åt så många funktionärer, den saken är klar.

TEXT OCH FOTO: Per Andersson
 
Mazda 1300

Namn: Per Andersson
Märke: Mazda
Modell: 1300
Årsmodell: 1973
Ägd av mig sedan: 8 september 2010

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.