Nästa artikel
Pansarkryssaren
BMW 735 IA

Pansarkryssaren

Publicerad 8 juni 2008 (uppdaterad 23 oktober 2013)
Går det att åka bekvämare för 8 000 spänn? Thomas köpte en fet BMW i toppskick. Nu har han dessutom rätt varningstriangel!

Att vara fattig student och gammelbilsentusiast går inte riktigt ihop. Pengarna vill liksom inte räcka till för hobbyn. Min Mustang -76 :a fick farsan ta över då jag varken hade tid eller pengar att fixa till den.

I byte fick jag en fin Taunus -74 som jag tyvärr fick sälja till en kompis eftersom jag behövde pengar. Naturligtvis fick jag kraftiga abstinenssymtom följande vår och sommar.

Till hösten hade jag lyckats gneta ihop 10 lappar att lägga på en bil. Surfade på nätet men hittade inget som passade, antingen för dyrt, för risigt eller för långt bort.

På vinst och förlust sökte jag på Blocket.se och struntade i att söka på bilar "1980 eller äldre". Och där fanns den, en BMW 735 av 1987 års modell. Bilen fanns 3 mil från mitt hem så jag åkte och tittade på den.

Ur en lada rullades en kungsblå skönhet ut. Att ägaren sa nått om överhettning efter någon mils körning och förmodad trasig topploppspackning avskräckte mig inte.

14400 mil på mätaren och originalskick gjorde att detta kändes som ett kap. Affär gjordes och bilen fick åka bärgare till sin nya ägare. Visst fanns tanken "vad har jag nu köpt" men ett packningsbyte senare gick bilen som en dröm.

Vid senaste besiktningen fällde besiktningenmannen kommentaren "En riktig pansarkryssare det här", vilket beskriver körkänslan ganska bra.

Stor och tung men med väghållning och många hästar under huven. Ett riktigt landsvägslok och den första hobbybil jag ägt som verkar passa bäst på motorvägen med farthållaren inpetad.

Men även solen har ju fläckar och det som finns att göra är att fixa AC:n men det är ju ingen panik, bilen har ju sollucka för svalka.

Styrservopumpen börjar också bli lite trött. Lite småsaker har försvunnit med åren så man har lite att leta efter.

I Mjölby (av alla ställen) köpte jag en original varningstriangel och lite plastdetaljer. En komplett verktygssats och en fungerande originalstereo återstår att hitta.

1987 kostade bilen 330000 kr ny. Samma år tog jag körkort och köpte en risig Opel. Att 1987 drömma om en BMW 7-serie var ungefär som att drömma om att resa till månen. Men nu kör man en till slut, som bara kostat 8000 kr i inköp. Snacka om värdeminskning!

Med vänlig hälsning Thomas

P.S. I år ska bilen till Träffpunkt 80 i Stjärnhov D.S.

BMW 735 IA

BMW 735 IA

Årsmodell 1987

Ägd sedan 2006

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.