Nästa artikel
Grattis AMC Eagle!
Dagens namnsdagsbil

Grattis AMC Eagle!

Publicerad 11 mars 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Edvin och Egon har namnsdag passar vi på att hylla Eagle!

Tre bilmärken har haft Eagle som ju betyder örn, som modellnamn, två amerikanska och ett brittiskt.

Willys-Overland var ett ganska litet bilföretag som vann ära och berömmelse för att ha konstruerat Jeep, det enda fordon de tillverkade under flera år.

En personbil presenterades 1952 som hette Aero Willys. Under två år, 1953 och 1954, fanns Aero Willys i en modell som kallades Eagle. Det var en tvådörrars hard top som 1955 bytte namn till Bermuda.

Kaiser Industries köpte Willys 1953 för att komma åt Jeep. Kaiser-Jeep togs 1969 över av AMC som i sin tur förvärvades av Chrysler 1987.

AMC - American Motors Corporation - var en fusion 1954 mellan Hudson och Nash. Genom förvärvet av Jeep hade AMC en länk tillbaka till Willys och därmed till namnet Eagle. Det namnet använde AMC från 1980 på sina fyrhjulsdrivna personbilar.

Ungefär samtidigt köpte Renault in sig i AMC som började bygga USA-versioner av Renault med katastrofalt resultat. Eagle blev snart den enda "riktiga" USA-bilen i sortimentet.

Den lades ned när Chrysler tog över 1987. Eagle blev nu ett eget märke som såldes av Jeep-handlarna.

Engelska Alvis hade en örn som kylarfigur och två modeller där namnet på denna fågel ingick, Silver Eagle (1929-36) och Crested Eagle (1933-1940).

Willys var mindre än Ford och Chevrolet. Den gick att få med en halvtoppfyra eller en sexa med sidventiler. I USA upphörde tillverkningen i mitten av 1955 och verktygen skeppades till Brasilien. Där byggdes den oförändrad till 1962.

AMC Eagle var fyrhjulsdrivna versioner av AMC:s bakhjulsdrivna modeller Spirit och Concorde och fanns i samma karossutföranden.

AMC Eagle såldes som bilen för jägare och annat friluftsfolk. Fyrhjulsdrift en vanlig personbil var 1980 något nytt, Audi Quattro fanns också.

Den här bilen hör egentligen inte hit, för den är av märket Eagle. Modellen är från 1990 och heter Premier. Den är baserad på Renault 25 men tillverkad i USA. Bilar från Mitsubishi och Chrysler såldes också under namnet Eagle som slutligen lades ner 1999.

Alvis Silver Eagle 1935 i sin minst tilltalande form, en six-light saloon. Den fanns också som sports saloon och i olika öppna varianter. Motorn var en toppventilsexa på 2 362 cc med tre SU-förgasare. Växellådan var helsynkroniserad, avancerat 1935 Crested. Eagle var en limousine på längre hjulbas.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.