Nästa artikel
Grattis Armstrong-Siddeley Sapphire!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Armstrong-Siddeley Sapphire!

Publicerad 11 augusti 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi ett nytt modellnamn. I dag när Susanna har namnsdag vill vi hylla Sapphire!

I dag har Sapphire (safir på svenska) namnsdag och då skall vi fira bilar från Armstrong-Siddeley och Ford.

En mindre modell som skulle konkurrera med Jaguar 2.4 litre presenterades 1955. Den kunde fås med fyra- eller sexcylindrig motor men de var med 2,3 liters volym lika stora. Modellbeteckningarna blev följaktligen Sapphire 234 respektive 236. Den fyrcylindriga versionen hade högre effekt och ansågs som sportmodellem Framgången på marknaden uteblev och efter bara sammanlagt 1506 exemplar upphörde tillverkningen 1958.

Den större modellen vidareutvecklades och relanserades 1958 som Star Sapphire, nu med motorn förstorad till fyra liter. Automatlåda var standard och karossen ansiktslyft med bland annat rättvända framdörrar. En elegant bil med bra köregenskaper.

Tyvärr blev även Star Sapphires saga alltför kort. Genom ett samgående av de brittiska flygmotortillverkarna hamnade hela företaget i Rolls-Roycesfären och tillverkningen av bilar med det stolta namnet Armstrong-Siddeley upphörde enligt styrelsebeslut år 1960.

Ford Sierra lanserades 1982 som ersättare för Cortina och Taunus och var efter Saabs förebild en combi-coupé. Det gick inte riktigt hem hos alla i England och snart kom också en Sierra med traditionell sedankaross. Den kallades i England för Sierra Sapphire. På bilden den vassa Cosworth-versionen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.