Nästa artikel
Grattis Aronde!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Aronde!

Publicerad 1 juli 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Aron och Mirjam har namnsdag vill vi även uppmärksamma Aronde!

På fornfranska betyder aronde svala, på modern franska heter svala hirondelle.

Aronde var modellnamnet på Simcas första egna modell, tidigare hade Simca licenstillverkat olika modeller från Fiat. Aronde, som debuterade 1951, var i både utseende och mekanik tydligt inspirerad av Fiat 1400 men ett nummer mindre.

Simca Aronde var under flera år den mest sålda franska bilen i Sverige och Sverige var Simcas största exportmarknad. Det berodde till stor del på att de flesta Simca Aronde som såldes här var byggda av ANA i Nyköping på basis av komponenter importerade från Frankrike.

En Aronde med den något snörpiga grillen den hade i sitt första utförande 1951 -1953.

Aronde kom 1954 med en ny grill. Detta är sparmodellen med silverfärg i stället för krom. I hemlandet hette den Quotidienne (vardaglig) men i Sverige de Luxe! Här i Bilcentralens utställning på Sveavägen skymtar man en annan snikbil, Plymouth Plaza 1955.

Hard-toppen hette först Grand Large och senare Monaco. Den var enligt Simca den första franska bilen med total utsikt och enligt ANA en familjebil i lyxklass.

Bästsäljaren var Elysée som från 1956 hade 48 hk och återigen ny grill och också mer utdragna bakflyglar. Sportmodellen Montlhéry hade höjd kompression för ytterligare nio hästkrafter och kunde enkelt identifieras på heltäckande hjulkapslar.

Kombin hade horisontellt delade bakluckor som på en amerikansk station wagon. ANA använde inte det franska namnet Châtelaine (=slottsfru) utan det blygsammare Herrgårdsvagn. Alltid franskbyggd och sällsynt i Sverige.

En Aronde P 60 av årsmodell 1959 i den nya stramare stilen. Två år senare ersattes den Ford Fairlane-liknande sidodekoren med en enkel rak kromlist. Tillverkningen av Aronde upphörde på våren 1963 men överblivna exemplar såldes i Frankrike även 1964.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.