Nästa artikel
Grattis Astra!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Astra!

Publicerad 27 november 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
På Asta och Astrids namnsdag så ligger det nära tillhands att vi på Klassiker firar Astra.

Inte mindre än elva olika bilar har haft namnet Astra! Först ut var Astra Corporation som 1920 visade en upp en bil på St Louis Auto Show. Bara fem till tio bilar tros ha tillverkats.

1922 lanserades i Frankrike en motorcykelbil under namnet Astra. Samma år tillverkades den första Astran i Rumänien av Prima Fabrica Romana de Vagoarne si Motoare. Märket fanns bara i två år.

1929 visades en Astra upp på bilutställningen i Bryssel som nästan var en exakt kopia på bilmodellen Tracta. Piratkopian Astra blev ingen succé och tillverkningen lades ner två år senare.

1956-59 tillverades Astra som en liten tvåsitsig nyttobil och lastutrymme för 113 kg gods av Astra Car Company i engelska Middlesex.

Astra SpA är en italiensk lastbilstillverkare som idag är en del av Iveco.

Men allt ovanstående handlar ju om tillverkare och här är det modellnamn som ska firas. Och Astra är ju mest känt som ett modellnamn för General Motors märken Vauxhall, Holden och Opel.

Först ut av dessa var Vauxhall Astra 1979, en modell som var en version av Opel Kadett. Australiensiska Holden tillverkade 1984-89 en Astra som egentligen var en Nissan Pulsar.

1991 kom den första generationen Opel Astra. Modellen ersatte Kadett E. Idag är det den tredje generationen som tillverkas. Modellen säljs som Opel, Vauxhall, Chevrolet och Saturn.

Men är det inte en Opel Kadett D? Nej det här är förstås en Vauxhall Astra, 1981.

Men är det inte tre stycken Opel Astra? Jovisst, här visar alla tre karossversionerna av den nya Astran upp sig 1991.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.