Nästa artikel
Grattis Austin A40 Dorset!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Austin A40 Dorset!

Publicerad 6 september 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Lillian och Lilly har namnsdag denna dag men i Klassikerkalendern finns ytterligare en notering, nämligen Dorset.

Counties kallas alla de modeller från Austin som på 1940- och 50-talen namngavs efter engelska grevskap. De två första var Devon och Dorset, båda med prefixet A40.

De presenterades samtidigt i oktober 1947 och var i allt väsentligt identiska utom att Devon hade fyra dörrar och Dorset bara två. Under huven på båda satt en nykonstruerad fyrcylindrig toppventilmotor på 1,2 liter och den för tiden moderna karossen var byggd på ram.

Dorset som var främst avsedd för export tillverkades bara till januari 1949 medan Devon kämpade på till slutet av 1951 då den blev avlöst av den bulliga A40 Somerset.

Från början var det tänkt att Dorset skulle vara smalare än Devon, ha en enlitersmotor och heta A30 men när produktionen kom ihåg var det bara antalet dörrar som skilde.

En entusiastisk Dorsetägare i USA hette Frank Hocevar. I juli 1948 tog han sin bil på en "goodwill tour" och besökte alla delstatshuvudstäderna. Det gick så bra att han därefter körde från kust till kust med sin Austin och det gjorde han utan andra stopp än för bensin. Det tog honom 57 timmar och 27 minuter att med den lilla bilen köra 3 062 miles från Los Angeles till New York och det blev ett nytt rekord!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.