Nästa artikel
Grattis Bristol Blenheim!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Bristol Blenheim!

Publicerad 16 augusti 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Brynolf har namnsdag hedrar vi Bristol Blenheim.

Dagens namnsdagsbil heter Blenheim och kommer från engelska Bristol.

Modellen uppkallades efter ett lätt bombplan som Bristol tillverkade före och under andra världskriget. Flygplanet fick i sin tur sitt namn efter ett av Englands största slott, Blenheim Palace där Winston Churchill föddes.

Finaste engelska anor alltså, men namnet låter misstänkt tyskt! Det är det också, slottet är uppkallat efter en tysk by där ett slag stod 1704.

Engelsmännen segrade anförda av John Churchill Duke of Marlborough och som nationens gåva till honom byggdes Blenheim Palace.

Bristol är ett mycket exklusivt, närmast hemlighetsfullt engelskt bilmärke.

I den lilla fabriken i Filton, en stadsdel i Bristol, byggs varje år omkring 150 bilar som kostar från 2 miljoner kronor och uppåt.

Fabriken smickrar sig med att lägga fler mantimmar per bil än någon annan biltillverkare men vägrar att ställa testbilar till motorpressens förfogande.

Huvudprodukt sedan 1993 är Blenheim, en ganska stor GT-vagn. Den har liksom alla Bristol sedan 1961 en V8 från Chrysler.

Bilden visar en Bristol Blenheim som den byggs idag. Linjespelet är minst sagt diskret och har inte ändrats mycket under de 15 år modellen hittills byggts.

Bakifrån har Blenheim drag av Rolls-Royce Silver Spirit men den likheten uppstod efter det att Silver Spirit blivit nedlagd.

Talesättet "skönheten kommer inifrån" gäller i hög grad Bristol Blenheim. Ett högvärdigt utförande i bästa engelska trä- och lädertradition. Rolls-Royce är en dussinbil i jämförelse.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.