Bild
Nästa artikel
Grattis Bristol Blenheim!

Grattis Bristol Blenheim!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Brynolf har namnsdag hedrar vi Bristol Blenheim.

Dagens namnsdagsbil heter Blenheim och kommer från engelska Bristol.

Modellen uppkallades efter ett lätt bombplan som Bristol tillverkade före och under andra världskriget. Flygplanet fick i sin tur sitt namn efter ett av Englands största slott, Blenheim Palace där Winston Churchill föddes.

Finaste engelska anor alltså, men namnet låter misstänkt tyskt! Det är det också, slottet är uppkallat efter en tysk by där ett slag stod 1704.

Engelsmännen segrade anförda av John Churchill Duke of Marlborough och som nationens gåva till honom byggdes Blenheim Palace.

Bristol är ett mycket exklusivt, närmast hemlighetsfullt engelskt bilmärke.

I den lilla fabriken i Filton, en stadsdel i Bristol, byggs varje år omkring 150 bilar som kostar från 2 miljoner kronor och uppåt.

Fabriken smickrar sig med att lägga fler mantimmar per bil än någon annan biltillverkare men vägrar att ställa testbilar till motorpressens förfogande.

Huvudprodukt sedan 1993 är Blenheim, en ganska stor GT-vagn. Den har liksom alla Bristol sedan 1961 en V8 från Chrysler.

Kommentarer

#1
rover 620
2011-08-16 12:25

e inte det där opel senator bakljus?

#2
Mr B
2011-08-16 13:32

Hur har det gått för Bristol? gick inte de i konkurs i våras? (eller blev de räddade i sista sekund av en viss viss Muller)

#3
Oscar G
2013-08-16 16:09

Diskretion hederssak?

Själv tycker jag att Bristol Blenheim, till skillnad från vissa tidigare Bristolmodeller, inte bara är tidlös utan faktiskt väldigt snygg i sin diskreta design.
Very classy!

Dock undrar man om det inte finns någon lite modernare och effektivare motor än en Hemi V8 att passa in under den eleganta huven...

#4
Robert
2016-08-16 18:56

Bristol Bullet som nyss rullats ut är.... Rätt märklig skapelse. Men hatt av för slika tillverkare som Bristol!

#5
Uno L
2017-08-16 17:37

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.