Bild
Nästa artikel
Grattis Buick LeSabre!

Grattis Buick LeSabre!

Dagens namnsdagsbil

I dag den 13 december är det Luciadagen och då lussar Klassiker för LeSabre. Pallar Nobelpristagarna för att bli väckta av en kvinna i vitt med brinnande ljus på huvudet skall väl Buick också klara det.

Sabre betyder i engelskan kroksabel men med modellnamnet LeSabre associerade Buick snarare till franskan där sabre har den allmänna betydelsen av sabel.

Buick LeSabre dök upp i katalogerna första gången 1959 då Buck gjorde rent hus med sina hävdvunna modellnamn Roadmaster, Super, Century och Special och ersatte dem med Electra 225, Electra, Invicta och LeSabre.

Av dessa namn levde LeSabre längst och fanns kvar ända till 2006.

Genom åren var Buick LeSabre en fullsize-bil av nummer två på rangskalan. Modellen var riktad till dem som ville ha stora utrymmen men inte betala premiumpris.

Kommentarer

#1
Oscar G
2012-12-13 10:01

Tycker de tidigare Le Sabre ser ut att vara identiska med Chevrolet Bel Air / Impala sånär som på front och bakände. Stämmer det?

#2
Bo Legelius
2012-12-13 23:53

Oscar, javisst stämmer det, både Chevy och LeSabre delade de här åren GM:s B-Body vilken också användes av Pontiac och Olds. Ännu hade varje GM-division egenutvecklade motorer och annan mekanik men mot 70-talets slut blev det allt större teknisk samordning. Bl a hamnade Chevrolets motorer i de andra märkena vilket föranledde besvikna köpare av Buick och Olds att stämma GM för bedrägeri!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.