Bild
Nästa artikel
Grattis Cadillac Fleetwood!

Grattis Cadillac Fleetwood!

Dagens namnsdagsbil

Idag när Gottfrid har namnsdag säger vi grattis till just Gottfrid. Men det finns fler namnsdagsbarn att uppmärksamma - Fleetwood. Direkt från Klassikers kalender.

Fleetwood är en ort i Lancashire, England och ett släktnamn. Vi har en moderat riksdagsledamot med just det efternamnet. Det är också en ort i USA, i Pennsylvania, där Fleetwood Metal Body Company startade produktion av bilkarosser runt förra sekelskiftet. Inriktningen var exklusiv, man byggde specialkarosser åt kungahus och filmstjärnor. Företaget köptes upp av Fisher Body Company 1925, ett dotterbolag i den snabbt växande GM-familjen.

1928 blev Fisher helägt av GM vilket innebar att Fleetwoodbeteckningen från och med nu uteslutande kom att användas för Cadillac (och LaSalle). Redan vid den här tiden tangerade kombinationsmöjligheterna det oändliga. Kunden hade att välja på ett otal inredningsalternativ, olika motorer och en mängd kulörer. Den ena bilen var inte den andra lik. Det var denna geniala kundanpassning på industriell nivå som gjorde Cadillac överlägset många av de klassiska, mer eller mindre handbyggda, konkurrenterna.

Beteckningen Fleetwood var detsamma som ett lite finare val. Men en egen modellserie i modern bemärkelse blev det egentligen först efter andra världskriget. Den interna positioneringen har varierat, men från 1980-talet var Fleetwood steget över Seville och DeVille, men snäppet under exempelvis Brougham och Eldorado.

Grattis Cadillac Fleetwood!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.