Nästa artikel
Grattis Cavalier!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Cavalier!

Publicerad 12 juli 2009 (uppdaterad 30 augusti 2018)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Herman och Hermine har namnsdag vill vi påminna dig om Cavalier!

Cavalier kan betyda ryttare, riddare eller kavaljer. I adjektivform kan cavalier betyda stolt, övermodig, överlägsen, självrådig och till och med arogant.

Inte undra på att Cavalier blev populärt som modellnamn - inte mindre än fyra biltillverkare har använt det: AMC, Vauxhall, Chevrolet - och Toyota!

Förste Cavalieren att bjuda upp till dans i bilvärlden kom från AMC. Det var en konceptbil visad 1966 och en designövning i symmetri. Huv och baklucka var sinsemellan utbytbara liksom fram- och bakdörrar eftersom de sistnämnda var hängda i bakkant. Även skärmarna fram och bak speglade varandra, höger fram och vänster bak var de samma och vice versa. Resultatet var en klart säregen profil men en del av tankarna fick möta verkligheten i AMC Hornet som senare utvecklades till Eagle.

Vauxhall Cavalier var den brittiska marknadens motsvarighet till Opel Ascona i sedanutförande och Manta i combicoupédress. Den tillverkades både i England och Belgien. Första upplagan baserades på Ascona B men hade en egen front med lite sportig touch. Modellen producerades 1975-81 och såldes även under en period i Sverige.

Cavalier Mk II var framhjulsdriven och byggde på General Motors J-plattform, precis som Opel Ascona. Den fanns som sedan, kombi, halvkombi och även cabriolet och serien togs emot mycket väl av den brittiska publiken och var under flera år den bäst säljande bilen i landet.

Sista upplagan av Vauxhall Cavalier var i princip identisk med Opel Vectra och började produceras i Luton 1988. Den tillverkades sedan till slutet av 1995 när nästa generation mellanklassare från Vauxhall kom; Vectra.

Chevrolet Cavalier byggde liksom Vauxhalls upplaga på J-plattformen och blev en succé i USA. Den började säljas som 1982 års modell och fanns bara med fyrcylindrig motor. 1983 kom en tvärställd V6-motor på 2,8 liter in i modellprogrammet.

1988 fräschades Cavalier upp men det var fortfarande en J-car, detta är en -94:a. 1995 kom en tredje Chevrolet Cavalier, en hal rackare som tillverkades fram till 2005 då den ersattes av Chevrolet Cobolt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.