Nästa artikel
Grattis Chevrolet Biscayne!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Chevrolet Biscayne!

Publicerad 5 oktober 2009 (uppdaterad 18 november 2013)
Denna dag firar Bror namnsdag. Men även Biscayne är värd en hyllning. Grattis Chevrolet Biscayne!

Key Biscayne är en ö nära Miami, Florida. Biscayne var en billighetsversion av Chevrolets Impala och en mer jordnära bil med så kallad stolpe mellan fram- och bakdörrar. Eller med endast två dörrar och ändå stolpe. Biscayne var alltså en stor bil för den lika stora familjen men utan hardtop, tramsigt extrakrom eller finesser.

Tillverkad mellan 1958 och 1972 hade Biscayne till en början nästan uteslutande den raka sexan på 145 hk. Med tiden valde köparna den lilla 283-kubiktums V8:an för framdrivning, bensinen var ju ändå så billig. Först 1970 blev servostyrning och skivbromsar fram standard på de tunga bilarna.

De som gillade att tävla med sin bil beställde sin Biscayne med 427-kubiktums V8 på 425 hk och fyrväxlad låda med golvspak. Ett mindre antal tillverkades och är verkligt eftersökta idag.

1962 års Chevrolet Biscayne hade samma grundkaross som dyrare Impala men var mer nertonad utan extra krom eller grälla färger. Navkapslarna var små och täckte endast hjulcentrum.

Biscayne följde modellbytena lika väl som de dyrare modellerna. Här en Biscayne av1964 års modell.

Biscayne 1965: Även en stationsvagn fanns i Biscayne-utförande med obligatoriskt små navkapslar och endast två baklysen per sida mot Impalas mer slösande tre baklysen.

Också Biscayne 1969 hade stora dimensioner. Man behövde således inte skämmas att ta bilen för ett besök hos släktingen med det där stora huset.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.