Nästa artikel
Grattis Chevrolet Camaro!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Chevrolet Camaro!

Publicerad 13 juni 2009 (uppdaterad 30 augusti 2018)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Aina och Aino har namnsdag vill vi även uppmärksamma Camaro!

"A small, vicious animal that eats Mustangs" - med de orden presenterades den nya Chevrolet Camaro 1966. Budskapet kunde inte vara tydligare. Nu skulle GM ta upp konkurrensen med den så framgångsrika Ford Mustang.

Den första generationen Camaro tillverkades bara mellan 1967 och 1969 men har blivit en lika stor klassiker som sin rival. Modellen fanns som kupé och cabriolet och motoralternativen var allt från raka sexor till en 6,5 liter stor V8.

Nästa generation Camaro som presenterades 1970 var både större och tyngre. Den hade kanske inte den sportiga framtoning som föregångaren men modellen skulle med vissa karossförändringar komma att tillverkas i hela elva år innan det var dags för avlösning.

I Sverige har Camaro förknippats med banracing sedan 1975 då enhetsklassen Camaro Cup startade.

Den tredje generationen Camaro som kom med 1982 års modell var liksom föregångaren baserad på GM:s F-body-plattform. Trots att muskelbilseran sedan länge var över så lyckades Chevrolet skapa en ny hästkraftikon i IROC-Z Camaron.

1993-2002 tillverkades den fjärde generationen. Sedan var det slutjagat för Camaron tills GM insåg att man måste ta upp konkurrensen med retromodellerna Ford Mustang och Dodge Challenger.

2010 började Camaro generation fem säljas - att den skulle komma var ingen överraskning eftersom man redan 2006 visat en konceptbil på temat. Formen anknyter starkt till den första Camaron och imagen är lika tuff som under modellens storhetsperiod.
 

Den andra generationen Camaro som kom 1970 var större och bredare än föregångaren.

1974 fick Camaro en helt ny front.

Året därpå, 1975 blev bakrutan större. Här syns en Camaro av 1977 års modell.

Med 1982 års modell introducerades den tredje generationen Camaro. Här har vi en åttiofyra.

2010 kom Camaro tillbaka. Designen är inspirerad av den första generationen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.