Nästa artikel
Grattis Chevrolet El Camino!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Chevrolet El Camino!

Publicerad 26 september 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag firas Einar och Enar med kaffe på sängen och kanske till och med tårta. Enligt Klassikerkalendern är det emellertid El Camino som ska besjungas. Grattis på namnsdagen!

El Camino är spanska för vägen. Den rätta vägen kanske!?

1959 släppte Chevrolet sin pickup baserad på Brookwood, en tvådörrars stationsvagnsmodell.

Den fick heta El Camino och var ett svar på Fords populära Ranchero på samma tema, som funnits sedan 1957. Basmotor var en rak sexa men två olika V-åttor - 283" och 348" - fanns som tillval.

Flak och fenor i förening. Dra in magen vid lastning så du inte slår fenspetsen i solar plexus, och i stället för badbollar som bara blåser bort ser vi hur många äpplen som får plats. Detta är första årets El Camino. Alltså 1959.

Efter 1960, alltså endast två års tillverkning lades El Camino på is.
1964 togs modellen upp igen på programmet men baserad på mellanklassaren Chevelle. Denna guldfärgade -67:a bär samma grunddrag, endast detaljförändrad och med en modifierad front.

SS - beteckningen användes av Chevrolet när det gällde mer påkostade utföranden av flera olika modeller likt Camaro, Nova eller Impala. El Camino SS kunde 1972 dessutom beställas med den hiskeliga 454 kubiktumsmotorn. Och nej - SS betyder inte Separata Stolar.

Inför 1973 gjordes en större omändring av karossen som blev mer fartbetonad, men de mekaniska komponenterna var i stort identiska även om motorerna ströps effektmässigt allt efterhand. Detta fortsatte under lång tid framöver.

1978 hade karossen krympts ytterligare och bar nu nästan samma mått som en Volvo 240. 305 kubiktum V8 motorn fanns självklart kvar men även flera olika V-sexor erbjöds precis som en dieselversion.

Den sist tillverkade El Caminon var en 1987:a även om det är en 1986 på bilden. Inte mycket hade ändrats de sista tolv åren. 425 osålda bilar blev till slut sålda som 1988:or.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.