Bild
Nästa artikel
Grattis Chevrolet Greenbrier!

Grattis Chevrolet Greenbrier!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny modellnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Gerhard och Gert har namnsdag gratulerar vi Greenbrier, Chevrolet Greenbrier!

Chevrolet Corvair hade luftkyld svansmotor för att den skulle konkurrera med VW.

Liksom hos VW fanns också en frambyggd transportversion på programmet. Den tillverkades i två pick-upversioner: Loadside och Rampside samt som skåpvagn, fyndigt nog kallad Corvan.

Det var den glasade bussen som hette Greenbrier efter ett känt lyxhotell beläget i ett county i West Virginia med samma namn.

Greenbriers uppbyggnad var närmast identisk med VW-bussen men större - storleken betydde då allt i Detroit. Att VW sålde så bra just för att den var liten kunde GM inte riktigt ta till sig.

Greenbrier blev inte den framgång GM hade önskat sig - bara 57 986 exemplar såldes under modellåren 1961-1965.

Några stycken letade sig till Sverige - en lantbrevbärare Stora Skedvi i Dalarna körde i flera år en grön Greenbrier och några gick som ambulanser. En av dessa står på skroten i Röjeråsen utanför Vikarbyn, se Klassiker nummer 9/2008.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.