Nästa artikel
Grattis Chevrolet Impala!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Chevrolet Impala!

Publicerad 8 december 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag firas Virginias namnsdag i människovärlden. I Klassikers fantastiska rike hissar vi flaggan för Impala. Chevrolet Impala.

Impala är en slags antilop och namnet betyder gasell på det afrikanska zulu-språket. På bilspråk betydde Impala först toppmodell men namnet degraderades med åren.

Namnet Impala dök för första gången upp på GM:s Motorama-show 1956 och på en fyrsitsig coupéprototyp med klara drag av Corvette, särskilt i nosen. Av den blev det dock inget.
 
Första Chevrolet Impalan för produktion kom 1958 och var den dyraste varianten i fullsize-programmet, en uppgraderad Bel Air. Lättast igenkännbar var den på sin treradiga bakljus där enklare modeller som Biscayne och Delray hade två.

Impala blev ännu mer självständig som modell redan 1959 och följde sedan Chevrolets årsmodellsförändringar. Den var fram till 1965 toppmodellen i programmet då den dyrare Caprice introducerades.

Impala blev störst bland de största, den mest säljande av fullsizebilarna någonsin. Sista riktigt stora Impalan slutade tillverkas den 13 december 1996 men fyra år senare kom namnet tillbaka på en ny mellanklassmodell och än i dag går det att köpa en Chevrolet Impala.

Första bilen med namnet Impala var en coupé med vissa drag av Corvette. Visades på Motorama 1956 men förpassades sedan till de dödföddas skara.

Impala 1960.

Impala stationsvagn 1963.

Impala Coupé 1966

Impala 4d HT 1969. Läcker.

Impala convertible 1972.

Impala coupé 1974. Lite mer svårsmält.

Caprice? Nej den enklare Impala wagon.

Impala SS 1994 - den sista muskelbilen?

2008 fyllde Impala 50 år som modellnamn. En jubileumsversion av dagens Impala togs då fram.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.