Bild
Nästa artikel
Grattis Chevrolet Impala!

Grattis Chevrolet Impala!

Dagens namnsdagsbil

I dag firas Virginias namnsdag i människovärlden. I Klassikers fantastiska rike hissar vi flaggan för Impala. Chevrolet Impala.

Impala är en slags antilop och namnet betyder gasell på det afrikanska zulu-språket. På bilspråk betydde Impala först toppmodell men namnet degraderades med åren.

Namnet Impala dök för första gången upp på GM:s Motorama-show 1956 och på en fyrsitsig coupéprototyp med klara drag av Corvette, särskilt i nosen. Av den blev det dock inget.
 
Första Chevrolet Impalan för produktion kom 1958 och var den dyraste varianten i fullsize-programmet, en uppgraderad Bel Air. Lättast igenkännbar var den på sin treradiga bakljus där enklare modeller som Biscayne och Delray hade två.

Impala blev ännu mer självständig som modell redan 1959 och följde sedan Chevrolets årsmodellsförändringar. Den var fram till 1965 toppmodellen i programmet då den dyrare Caprice introducerades.

Impala blev störst bland de största, den mest säljande av fullsizebilarna någonsin. Sista riktigt stora Impalan slutade tillverkas den 13 december 1996 men fyra år senare kom namnet tillbaka på en ny mellanklassmodell och än i dag går det att köpa en Chevrolet Impala.

Kommentarer

#1
Gunnar Engblom
2010-06-19 23:57

Fanns det inte mer att skriva om denna kända modell?
Och vart tog bilden på den allra mest kända årsmodellen vägen? För inte saknar väl Klassiker en bild på en Impala -59:a? Den enda amerikanare jag skulle kunna tänka mig att ha! Så extremt formgiven och ändå helt basal inunder!

#2
Oscar G
2017-12-08 08:55

Smaken är delad; för min del tycker jag att den var på topp 1960, när man hade städat upp fronten. Tycker att den "rena" grillen harmonierar bättre med resten av denna fascinerande bil.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.