Nästa artikel
Grattis Chevrolet Nomad!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Chevrolet Nomad!

Publicerad 2 februari 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när det är Kyndelsmässodagen hyllar vi Nomad!

Tillnamnet Nomad dök upp första gången 1954 på en tvådörrars stationsvagn baserad på 1955 års modell av Chevrolet.

Idén om en sportig tvådörrars stationsvagn hade först visats på General Motors framtidsshow Motorama och var chefsdesignern Harley Earls. Nomad fanns även i 1956 och 1957 års upplagor och alla tre årsmodellerna är mycket eftertraktade i dag.

1958 började Chevrolet använda namnet Nomad på toppversionerna av sin fyrdörrars stationsvagn och det gjorde man till och med 1961, från 1962 och framåt fick kombiversionerna heta Biscayne, Bel Air och Impala precis som övriga versioner.

1999 dök en konceptversion av Nomad upp, en retrobil med många designhälsningar från originalet från 1955. Den gick aldrig i produktion trots ivriga kundreaktioner men fem år senare dök ytterligare en koncept-Nomad upp. Den möttes av liknande positiva reaktioner men ledde inte heller till produktion.

Den första serietillverkade Nomad var av 1955 års modell och det var inte bara taköverbyggnaden som skilde sig från de andra 55:orna. Sidolisten som kurvar sig över strålkastaren är helt unik liksom bakre hjulhusuttaget.

Nomad får samma face-lift som övriga 57:or. Rutan i bakluckan är liksom på tidigare årsmodeller elmanövrerad. Nomad var den dyraste modellen i Chevrolets line-up varje år 1955-57. Inget år gick produktionen över 10 000 enheter.

Nomad förlorar sin särställning 1958. Nomad är fortfarande den dyraste stationsvagnen men är nu fyradörrars och har ingen egen styling. Broschyren visar bilen i precis samma vinkel som föregående år. Likheterna begränsas till de vertikala listerna på nedre tailgate.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.