Bild
Nästa artikel
DeSoto Suburban hade längre axelavstånd med plats för minst 8 passagerare, fler om man klämde ihop sig lite...
DeSoto Suburban hade längre axelavstånd med plats för minst 8 passagerare, fler om man klämde ihop sig lite...

Grattis Suburban!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Urban har namnsdag vill vi även fira Suburban! Ett namn som inte bara använts av Chevrolet.

Suburban (förort eller förstad på engelska) var från början i det närmaste ett namn på en karosstyp som många olika amerikanska biltillverkare använde. Namnet angav i de flesta fallen att bilen var en herrgårdsvagn med fönster byggd på ett chassi från en lätt lastbil.

DeSoto, Dodge, Plymouth, Studebaker och Nash har alla haft en Suburban på programmet. Men sedan 1966 så är det bara GM-märken som använt modellnamnet, förutom Chevrolet och GMC har även australiensiska Holden en kort period tillverkat en Suburban.

Chevrolets första "Carryall-suburban" kom 1935 och GMC-versionen två år senare. Modellens utveckling genom årtiondena är en resa från två till fyra dörrar, från två- till fyrhjulsdrift. Men också från enkel folktransportör till fordon prestigefyllt nog för att användas av den amerikanska presidenten. I tv-serien Sopranos kunde vi se maffiabossen Tony Soprano köra runt i New Jersey i en Suburban av GMT400-generationen.

Kommentarer

#1
Bozze Lundgren
2015-05-25 11:06

Visste inte att Chevrolet hade en modell som ser ut som en De Soto.

#2
kentudor
2017-05-25 07:45

Nu har ni väl missat rejält med övre bilden det är ju en DeSoto.

#3
Carl Legelius
2017-05-25 09:27

Nu är det förhoppningsvis lite tydligare varför en DeSoto är med på bild. Tack för påpekanden!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.