Nästa artikel
Grattis Chrysler Valiant!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Chrysler Valiant!

Publicerad 14 februari 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Valentin har namnsdag hyllar vi Valiant!

Valiant betyder djärv, tapper eller modig. Det var ett bra namn Chrysler valde för sin första kompaktbil men särskilt djärvt var det inte, för huvudkonkurrenterna Ford och GM presenterade samtidigt sina nya kompaktbilar inför 1960. Ford Falcon var konventionell, Chevrolet Corvair blev kontroversiell och Valiant låg någonstans mittemellan med dragning åt det konventionella.

Formgivningen var annorlunda i en stil man i USA trodde var europeisk, men så såg ingen europeisk bil ut. På bakluckan hade Valiant en pressning som såg ut som en reservhjulskåpa men den kallades elakt för toalettsitsen och försvann 1962.

Det tekniska var intressant med torsionfjädring och nykonstruerad sexa som monterades nedvinklad - Slant Six. Valiant lanserades som eget märke men såldes i Sverige som Chrysler Valiant, vilket gav extra status. Från 1963 blev Valiant en Plymouth. I Sverige var Valiant under en tioårsperiod den vanligaste polisbilen, älskad av dem som satt i framsätet och förmodligen avskydd av dem som förpassades till baksätet.

Under tillverkningstiden 1960-1976 avverkade Valiant tre grundkarosser. Ersättaren hette Volare men var inte samma slitvarg som Valiant.

En Valiant av första årsmodellen. Kolla ringen på bakluckan!

Den första generationen hade en grill som påminde om prestandamodellen Chrysler 300C.

Redan 1963 blev det dags för en ny kaross.

Generalagenten ANA försökte uppfostra svenska bilköpare att köra automatväxlat.

En knapp och två pedaler gällde inte efter 1964. Chrysler återgick till rattspak 1965 i stället för de tryckknappar man haft sedan 1956.

En ny större kaross kom 1967 och hängde med till slutet. Specialmodellerna Scamp och Duster togs fram för att hålla intresset upp och Valiant gick 1976 parallellt med efterträdaren Volare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.