Nästa artikel
Grattis Chrysler Windsor!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Chrysler Windsor!

Publicerad 9 juli 2009 (uppdaterad 30 augusti 2018)

Windsor är det största av alla slotten i Storbritannien. Påbörjat av Wilhelm Erövraren redan år 1066. Fullt så gammal är inte Fords Windsor-motor som började tillverkas 1962 i staden Windsor, Ontario.

Filmen West Side Story gick på bio när Chrysler Windsor lades ner 1961. Då hade bilmodellen tillverkats sedan 1940-talet. Först hamnade Windsor strax över instegsmodellen Royal för att senare bli toppmodellen i Chryslers program.

Chrysler Windsor fanns både som sedan och hardtop. Även i kombiutförande, som enligt reklamen skötte "personbefordran galant". Och körde man inte omkring med sex personer i kärran, ja då kunde man få med sig en jolle. Windsor klarade snart sagt allt!

Chrysler själva hävdade att Windsor hörde hemma bland "finbilarna".  Det är inte svårt att hålla med om och speciellt cabrioletversionen och Windsor 7-passenger Limousine är härliga finbilar.
 
Windsor fanns med ett flertal motoralternativ från raka 6:or till V 8:or som blev starkare och starkare ju längre 50-talet fortskred. Newport tog över manteln efter Windsor.

Windsor 7-passenger Limousine från 1949 var en magnifik vagn.

Utrustningslistan pekade på många bekväma inredningsdetaljer, men också på säkerheten för passagerarna.

Kändes en Limousine för vräkig kunde man ju alltid satsa på en
6-passenger Sedan i stället.

1958 såldes Chrysler Windsor i dessa tre versioner i Sverige. Stora fenprydda kärror för de välbeställda. Med svart lackering inte ovanliga som landshövdingebilar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.