Nästa artikel
Grattis Citation!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Citation!

Publicerad 11 juli 2009 (uppdaterad 30 augusti 2018)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Ellinor och Eleonora har namnsdag vill vi påminna dig om Citation!

Citation kan översättas med "hedersomnämnande".

Edsel Citation presenterad 1958, byggdes på ett längre Mercurychassit till skillnad mot Edsel Pacer , snarlik men med kortare Fordchassi. Bilmärket Edsel fanns kvar under endast tre år.

Chevrolet Citation blev även den en parentes i Chevrolets historia. Tillverkningen lades ner efter endast fem år men ett fåtal togs faktiskt in till Sverige tillsammans med syskonmodellen Buick Skylark. X-body var den gemensamma benämningen.

Citation var en så kallad kompakt, alltså nätt efter amerikanska mått och ersättare för Chevrolet Nova, framhjulsdriven och utrustad med antingen en rak fyrcylindrig motor på 2,5 liter eller en 2,8 liters V6:a.

1980 korades Citation till "Car of the year" av amerikanska Motor Trend samtidigt som efterfrågan var större än tillverkningstakten. Det tullades på byggkvalitén inför den massiva anstormningen av nya köpare. 1984 lades beteckningen II till för att visa på en förbättrad version av Citation.

Citation fanns som tvådörrars kupé, men det är som två- eller fyradörrars kombikupé vi minns dem här i Sverige. Corsica heter den modell som efterträdde Citation.

Fordkoncernens bidrag till Citationfloran var Edsel Citation. Bilen på bilden är från första tillverkningsåret 1958. Endast 2 846 ex tillverkades 1960 innan modellen lades ner.

Chevrolet Citation Club Coupé såldes aldrig i Sverige. Den här är från introduktionsåret 1980.

En bil att dra upp båtar med. Chevrolet Citation var framhjulsdriven och behöll drivhjulen uppe på torra land. Inget slirande där.

Tvådörrarsutförande. På bilden en -83:a därför inte förbättrad till Citation II.

Den ser lite framtung ut, Chevrolet Citation, men tvåfärgslackering lättar upp lite grann.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.