Bild
Nästa artikel
Grattis Citation!

Grattis Citation!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Ellinor och Eleonora har namnsdag vill vi påminna dig om Citation!

Citation kan översättas med "hedersomnämnande".

Edsel Citation presenterad 1958, byggdes på ett längre Mercurychassit till skillnad mot Edsel Pacer , snarlik men med kortare Fordchassi. Bilmärket Edsel fanns kvar under endast tre år.

Chevrolet Citation blev även den en parentes i Chevrolets historia. Tillverkningen lades ner efter endast fem år men ett fåtal togs faktiskt in till Sverige tillsammans med syskonmodellen Buick Skylark. X-body var den gemensamma benämningen.

Citation var en så kallad kompakt, alltså nätt efter amerikanska mått och ersättare för Chevrolet Nova, framhjulsdriven och utrustad med antingen en rak fyrcylindrig motor på 2,5 liter eller en 2,8 liters V6:a.

1980 korades Citation till "Car of the year" av amerikanska Motor Trend samtidigt som efterfrågan var större än tillverkningstakten. Det tullades på byggkvalitén inför den massiva anstormningen av nya köpare. 1984 lades beteckningen II till för att visa på en förbättrad version av Citation.

Citation fanns som tvådörrars kupé, men det är som två- eller fyradörrars kombikupé vi minns dem här i Sverige. Corsica heter den modell som efterträdde Citation.

Kommentarer

#1
Lasse E
2009-07-11 23:45

Hade Chevan V6a? Jag vill minnas en sprängskiss i Teknikens Värld med en tvärställd rak 6a från tiden då det begav sig.

#1
Lasse Kindgren
2010-04-12 11:51

V6:a på 2,8 liter

#2
Johan
2017-07-11 06:13

Fanns med en rak fyra också, 2.2 liter tror jag, min amerikanska värdfamilj hade en. (Jag var utbytesstudent i USA ett år på 80 talet) Trist bil, usel byggkvalitet, massa småfel på elsidan; som en samtida Opel fast avsevärt sämre.
De få som kom till Sverige med hemvändande utlandssvenskar var i det närmaste osäljbara, en skitbil helt enkelt.
Svårt med reservdelar också, de Chevrolet handlare som fanns satsade mest på vans, pickuper och mer klassiska modeller.
Skall man åka trist Svenssonbil till vardags skall den åtminstone fungera!

#3
Per Berner
2018-07-11 14:01

Om man mäter på bilden får man fram att tvådörrarsbilens dörrar är nästan 140 cm långa! Kul på stormarknadsparkeringen. Måste världsrekord i förhållande till bilens längd.

#4
Christian Carlsson
2018-07-11 18:06

En lärare på min gymnasieskola 1980 hade inköpt en röd sådan ny. En av hans kollegor benämnde (säkert avundsjukt) bilen som en amerikansk p-förlängare. Det vet jag inte om den klassar som....men i jämförelse med kollegans Simca 75:a.....möjligen!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.