Nästa artikel
Grattis Commander!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Commander!

Publicerad 30 augusti 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag uppmärksammar vi ett nytt modellnamn från Klassikers väggkalender. I dag när Albert och Albertina har namnsdag firar vi Commander!

Kommendör heter det på svenska. En militär rang någonstans i mitten av hierarkin, använd inom flottan och flyget. Vi pratar Commander. Studebaker Commander men även Jeep Commander.

Vi börjar med Studebaker Commander 1947 även om Studebaker använt Commander som beteckning för en av sina bilmodeller sedan 1920-talet utom 1936 och 1959-63. Den röda är en De Luxe medan den gröna är en Regal De Luxe.

1950 års version hade samma grundkaross men med propellergrill. Inredningen bjöd på ett ombonat inre. Se så gott tanten sitter i baksätet.

1954 hade Studebakers fantastiskt moderna nya kaross funnits ett år. En lång och låg maskin som kunde erbjuda en kraftfull V8. Att Studebaker från början varit tillverkare av hästkärror gick knappast att gissa sig till. Raymond Loewy designade såväl föregångaren Starlight Club Coupe som 1953 års "Fashion Academy Award" prisvinnande modell.

Commander var en mellanmodell i Studebakers utbud och fanns även som fyradörrars som denna från 1958. Loewys design var oftast perfekt direkt i början men får ändå anses att den förvanskades med varje årsmodells ändringar.

Inredningen i en Commander 1964. Så snygg!

1966 var det slut med Studebaker. De sista årsmodellerna hade denna kantiga design. En kompaktmodell som inte fann tillräckligt med köpare.

2006 introducerade Jeep en ny modell kallad Commander. En mellanstor suv med V6-motor men även med Hemimotorn om det skulle behövas. Som när flygplan ska transporteras. En 2008 är det i alla fall.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.