Nästa artikel
Grattis Daimler Sovereign!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Daimler Sovereign!

Publicerad 4 december 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Idag gratuleras alla Barbro och Barbara på namnsdagen, och för att hedra dessa kvinnor lite extra passar vi även på att uppmärksamma Sovereign, ett av de mest felstavade bilnamnen i annonsspalterna. Jaguar och Daimler Sovereign, sträck på er!

Sovereign betyder härskare, monark, regent eller suverän. I bilvärlden handlar det om Daimler och Jaguar.

1960 köpte Jaguar upp Daimler, det brittiska Daimler alltså, och under resten av decenniet försökte man maka samman de två modellprogrammen. Med sig in i boet hade Daimler med sig en nyutvecklad V8-motor i två storlekar (2,5 och 4,5 liter) med hemisfäriska förbränningsrum.

Till en början använde sig Jaguar en del av den nya motorn parallellt med sin egen raka sexa, XK-motorn, bland annat fick den sitta i Daimlerversionen av Jaguar Mk II.

Men 1966 när man kom med en Daimler-version av Jaguar 420 hade den fått den raka sexan. Daimler Sovereign hette den nya bilen som skiljde sig väldigt lite från sin Jaguar-syrra, det man i allmänhet tog den på var den räfflade överdelen på grillen, något som varit Daimlers signum i decennier.

Nästa upplaga av Sovereign var också en lite lyxigare version av en Jaguarmodell, nämligen XJ6 som introducerades i oktober 1969. Daimler Sovereign följde sedan XJ6 genom livet men glansen kring märket mattades allt mer ju tiden gick. 1983 lades modellen ned.

Namnet Sovereign användes senare på lyxversionen av Jaguar XJ6 i med XJ40-karossen som kom 1987.

Daimler Sovereign såg ljuset 1966 och var en ommärkt Jaguar 420 med vågor i grillen. Jaguar 420 var i sin tur en uppdaterad S-Type som i sin tur byggde på Jaguar Mk2.

När helt nya XJ6 presenterades inför en häpen publik i oktober 1968 passade man även på att lansera en Daimlerversion. Det som skiljde mest var självuppfattningen hos dem som köpte bilarna, Jaguar stod för det lite sportigare, Daimler för det lite noblare.

Serie II-versionen av XJ6 fick även den en Daimler-syrra…

Liksom Serie III. Detta blev den sista Daimler Sovereign.

Sovereign-namnet dök upp några år senare på den nya XJ40-serien men nu var förnamnet Jaguar. Daimler-namnet hängde kvar på de tolvcylindriga versionerna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.