Nästa artikel
Grattis De Soto Fireflite!
Dagens namnsdagsbil

Grattis De Soto Fireflite!

Publicerad 22 juni 2009 (uppdaterad 30 augusti 2018)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Paulina och Paula har namnsdag vill vi även uppmärksamma Fireflite!

Fireflite är inget ord som finns i ordboken utan är skapat på De Sotos reklamavdelning. Det kan tolkas att betyda eldflygning eftersom flite är en fonetisk stavning av flight.

Första årsmodell av De Soto Fireflite var 1955 då den positionerades överst, före Firedome som var den finaste 1954. Bilden visar en Sportsman som hard-topmodellen kallades. V-8:n var på 200 hk och automatlådan hette Powerflite.

De Soto hade 1955 liksom de andra märkena i Chrysler Corp en helt ny form signerad Virgil Exner. Den kallades Forward Look och fick ett bra mottagande på marknaden. Fireflite Sedan hade en bred kromlist på sidan och inte det fält som kunde fås i kontrastfärg på convertible och hard top.

The Forward Look kompletterades 1956 med fenor och alla Fireflite hade nu samma kromprakt med tvåfärgsfält som option, enfärgade bilar var ovanliga 1956. Automatlådan styrdes av fyra knappar -"Push Button Driving is Here!" Fireflite hade nu 255 hk ur 330 CID, Firedome 25 hk mindre ur samma volym.

Konkurrensen var knivskarp och redan 1957 fick bilarna i Chryslerkoncernen helt nya karosser med jättefenor - Suddenly it's 1960, proklamerade Plymouth. De Soto tog också i med världens mest spännande bil. En teknisk nyhet var torsionsfjädring som gav starkt förbättrade vägegenskaper.

De Soto som skulle vara positionerad mellan Chrysler och Dodge närmades mer och mer Chrysler, en internkonkurrens som upphörde när De Soto abrupt lades ned i november 1960, 47 dagar efter introduktionen av 61:orna. Dessa kom bara i ett utförande utan modellnamn och har därför ingen namnsdag men får ändå vara med i dag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.