Bild
Nästa artikel
Grattis Deville!

Grattis Deville!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Vilhelm och Helmi har namnsdag passar vi på att hylla Deville.

Deville är först och främst ett modellnamn som hör samman med bilmärket Statesman. Statesman? Var inte Statesman en Nash? Jo, men det var en Holden också. Holden? Ja alltså General Motors inhemska märke i Australien.

Statesman Deville är en liten bortglömd kvist i det stora GM-trädet. En partykunskap att slänga fram som ett torrt konstaterande vid redan vid förrätten.

Sedan har man förhoppningsvis gott om tid att veckla ut Cadillac Deville, ett klassiskt modellnamn som spänner över tio generationer Cadillac, från 1949 till 2006.

Deville (eller DeVille) är franska och betyder av by eller stad. Lätt att komma ihåg.

Men sedan är det fusklapp eller savantläget som gäller om du ska klara dig igenom alla generationer utan att stakning.

Generellt kan sägas att Deville beroende på generation hamnar i den högre delen av Cadillacs finhetsskala. Fleetwood var lite finare under en period. Former och storlek tilläts vara generösa fram till 1977 då en allmän down-sizing ägde rum i industrin. Deville bantade femhundra kilo utan att för den skull bli speciellt liten.

På senare tid förknippar man kanske Deville främst med ett knippe joggare i pilotbrillor som omringar en väldigt lång och ful skapelse, presidentlimousinen. Om den nye presidenten anammar stilen från 1999 års Vatikanglidare återstår att se.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.