Bild
Nästa artikel
Grattis Dino!

Grattis Dino!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Alfred och Alfrida har namnsdag vill vi förstås uppmärksamma Dino!

Namnet Dino användes av Ferrari på de minsta modellerna och var en hyllning till Enzo Ferraris son Alfredo "Dino" Ferrari som gick bort endast 24 år gammal.

Motorerna till Ferrari Dino tillverkades av Fiat som också hade en Dino på programmet.Första Dinon i landsvägsutförande började säljas 1967. Den mittmonterade motorn var en V6 helt i aluminium på 2 liter, konstruerad av Ferrari men tillverkad i Fiats fabriker. År 1969 kom Dino 246 GT med en V6 på drygt 2,4 liter. 1972 kom 246 GTS med avtagbart tak.

Fiat Dino Spider kom 1966 och var ritad av Pininfarina.

Fiat Dino Coupé presenterades 1967. Värd att ta av hatten för!

Kommentarer

#1
Oscar G
2011-07-17 09:59

Nog var Ferrari Dino en härlig skapelse på alla vis, men i min värld är Fiat Dino än mer uppseendeväckande.
Varför?
Jo, för att från Ferrari förväntar vi oss ingenting annat än härliga skapelser - men Fiat presenterade med sina versioner av Dino en formidabel sensation. För aldrig någonsin har det väl byggts SÅ vackra och kompetenta bilar hos Fiat som då! Och två helt väsensskilda modeller dessutom... Inte många penndrag är gemensamma mellan Fiat Dino Spider och Fiat Dino Coupé - ändå är båda sensationellt läckra!

I Karlshamn rullade i många år en röd Fiat Dino Spider, men nu är det länge sedan den syntes till. Däremot såg jag helt nyligen en Fiat Dino Coupé på bilmuséet i Rydaholm i Småland. Riktigt vacker bil i ett riktigt bra museum. Rekommenderas!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.