Nästa artikel
Grattis Dodge Charger!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Dodge Charger!

Publicerad 23 augusti 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar Klassiker ett nytt namnsdagsbarn i bilvärlden. I dag när Signe och Signhild gratuleras, påminner vi om Charger!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charger har närmast betydelsen ladda. För länge sedan var
det benämningen för en kraftig stridshäst. Undrar vilket av alternativen som
Dodges avdelning för modellnamn tänkte på?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1966 lanserade Dodge en fastbackversion av Coronet, en modell i mellansegmentet. Charger var de första två åren en elegant och stilfull bil för den kräsne bilköparen. Här en -67:a

Snart förvandlades Charger till en muskelbil. Redan 1968 var det dags för en uppgradering och motoralternativen var många, stora och starka. Charger tävlades såväl på ovalbana som dragstrip med stor framgång. Hemimotorn var kung!

1971 skedde nästa karossbyte och förvandlingen var ett steg tillbaka igen mot det pösigare hållet. Värsta modellen hade visserligen fortfarande en 440 motor på 370 hk men de flesta köparna valde till vinyltak och tjocka golvmattor. Bilen på bilden är från1972.

I annonserna pushade Dodge för Chargerns rallyegenskaper.

1976 var rallyegenskaperna som bortblåsta. Vinyl på taket och fuskträ invändigt regerade. Fortfarande drevs bilarna dock av V8-motorer.

1978 läggs Charger ner men i sydamerika säljs en gammal Dodge Dart under namnet Charger. Denna är från 1980.

1983 togs Charger upp som modell igen men hade förvandlats till en förklädd Mitsubishi. Motorn var en rak fyra, på bilden med turbo. Kanske var den snabbare än Chevrolet Camaron på reklambilden.

Nu för tiden har Charger fått tillbaka självrespekten. Fyra dörrar visst, men motorn är återigen en ruggig Hemi. Detta är en guling från 2007.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.