Nästa artikel
Grattis Dodge & Chrysler Aspen!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Dodge & Chrysler Aspen!

Publicerad 16 december 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Idag när en volvomodell borde ha bilnamnsdag - det är ju Assar - väljer vi istället att fira Aspen. Dodge och Chrysler Aspen.

När framgångsrika kompaktmodellen Dodge Dart skulle ersättas riktade namngivningsstrategerna på Chrysler blickarna mot USA:s kanske flådigaste skidort, Aspen i Colorado.

Dodge Aspen introducerades 1976 och fanns till 1980. Den byggdes i Michigan men också i Bogota i Colombia och Mexico City i Mexiko. Systermodell var Plymouth Volare.

Större glasytor, bättre luftmotstånd och färre svetspunkter var några av ledorden under framtagandet - som för första gången i Chryslers historia involverade en hög grad av datorteknik. Trots höga ambitioner led de första bilarna av stora kvalitetsproblem, man återkallade varenda exemplar av årsmodellerna 1976 och 1977  för att byta  framskärmar om det befanns nödvändigt.

Karosserna rostkänslighet blev ökänd och Chrysler bemästrade problemen med att införa innerskärmar i plast och galvaniserad plåt på utsatta ställen.

Aspen/Volare blev framgångrika "bread and butter" bilar för Chrysler. Drygt 1,8 miljoner tillverkades i USA.

Aspen har blivit aktuell igen, Till årsmodell 2007 relanserades namnet, fast nu på en SUV, tidigare benämnd Dodge Durango. Men den visar vi inte på Klassikers hemsida, någon ordning får det ändå vara.

Europaidealen slog igenom i annonseringen för Dodge Aspen. Man underströk att det var en europeisk storleksklass och europeisk prislapp. Men den amerikanska komforten och lyxen fanns med i paketet, åtmistone om rätt tillvalsrutor kryssades i vid beställningen.Custom och SE hade lite annorlunda bakljus och en dekorationspanel mellan dessa. Bilden visar första årsmodellen.

Större bakljus kom 1978 och som tidigare: rak sexa eller V8 att välja mellan. Precis som föregångaren Valiant hade Aspen torsionsfjädring fram och bladfjädrar bak.

1978 ändrades utseendet i nosen. Aspen fanns i fler karossutföranden, som tuff coupé, sedan eller herrgårdsvagn.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.