Nästa artikel
Grattis Dodge Coronet!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Dodge Coronet!

Publicerad 21 maj 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag på Kristi Himmelsfärdsdag när Konstantin och Conny har namnsdag vill vi även fira Coronet!

Coronet är en liten krona som engelsk adel bär och för på sina vapensköldar. Det tyckte Dodge passade bra tillsammans med sina modeller Royal och Kingsway.

Coronet fanns på Dodge program under två tidsperioder, 1949-1959 och 1965-1976. Modellen vandrade upp och ner i hierarkin, från toppmodell via insteg till prestanda! 

De tidiga femtiotalarna från Chryslerkoncernen var ganska konservativa i formen men 1953 erbjöds Dodge Coronet som hard-top såväl som med en alldeles ny V8, den första Red Ram motorn som snart skulle hävda sig i tidens Stock Car Races. Coronet var fortfarande toppmodellen.

Nu är det 1956, året då fenepoken började hos Chrysler Corp. Dodge Coronet har degraderats till instegsmodell och kan ännu fås med den ärevördiga gamla sidventilsexan. Den kallas något mångtydigt för Get-away!

1957 är det definitivt slut med tam och försiktig formgivning från Dodge. Step into the wonderful world of Autodynamics var årets slogan och årsmodellen kallades Swept Wing '57 Dodge! Även den prisbilligaste Coronet kunde fås med hemi-motor, D-500 med 340 hk.

Dependable Dodge var ett begrepp och California Highway Patrol vill ha pålitliga bilar som också kunde köra ifatt de flesta. Därför körde de Dodge 1959. För att spara på skattebetalarnas pengar valde man den billigaste Coronet tvådörrars men givetvis med Super D- 500 motor och förstärkt fjädring.

Coronet återkom 1965 som namn på den modell som Dodge ställde upp med i segmentet intermediary. 1960-talet var hästkrafternas decennium framför andra. Dodge hade en mängd performance models varav SuperBee 1968 blev en legend i sin egen tid.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.