Nästa artikel
Grattis Fiat Regatta!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Fiat Regatta!

Publicerad 1 oktober 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag den första oktober firas Ragna och Ragnar runt om i landet. Klassiker vill också sjunga en stump för Regatta, Fiat Regatta.

Det finns italienska bilar även för de totalt ointresserade.

I övriga världen kallades sedanvarianten av Fiat Ritmo för Regata men när modellen skulle komma till Sverige 1984 tyckte importören att det var bäst att döpa om bilen till Regatta. Någon kunde ju få för sig att kalla den för Ragata.

Nya emblem tillverkades enbart för den svenska marknaden, men i broschyrerna med italienska bilder kunde man fortfarande se att det stod Regata på bilarna.

Regatta hade aningen längre axelavstånd än Ritmo och en egen kaross men delade all mekanik med systerbilen. Introduktionen skedde i Frankfurt 1983 och produktionen pågick till 1990.

Klassisk italiensk design. På husen i bakgrunden alltså.

Weekend hettte kombimodellen, den bakre stötfångaren kunde vikas ned för lägre lasttröskel. Specialmodellen Targarossa hade största motorn och helröd kaross men detta är en enklare variant.

I denna engelska annons drog man nytta av att Fiat Uno blivit Årets Bil och antydde att även Regata hade de kvaliteterna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.