Nästa artikel
Grattis Ford Bronco!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ford Bronco!

Publicerad 11 juni 2009 (uppdaterad 30 augusti 2018)
Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Bertil och Berthold har namnsdag vill vi även uppmärksamma bilvärldens Bronco!

1966 tog Ford upp kampen mot Jeep CJ och International Harvester Scout. Utmanaren hette Bronco och var en relativt liten och enkel fyrhjulsdriven tvådörrars bil. Fram- och bakaxlar och bromsar lånades från den fyrhjulsdrivna pickupen F-100 och till en början erbjöds Bronco enbart med en rak sexcylindrig motor. Nästan alla Bronco var fyrhjulsdrivna, men ett mindre antal bakhjulsdrivna tillverkades för exportmarknader.

På 1970-talet lanserade konkurrenterna större och mer personbilslika bilar off road-bilar och som 1978 års modell kom en helt ny generation Bronco som var betydligt större. Även den delade många komponenter med F-100.

1984 kom Ford Bronco II som var mindre än den vanliga Broncon. Bronco II fanns till och med 1990 års modell.

1996 tillverkades den sista Ford Bronco, namnet skulle dyka upp igen 2004 som en konceptbil på bilsalongen i New York. Konceptbilen lånade många drag från den första generationen Bronco men steget till produktionsmodell togs aldrig.

Den första generationen Bronco var en enkel fyrhjulsdriven bil. Som exempel på det enkla kan nämnas att vindrutan var helt platt.

I mitten på 1970-talet föll försäljningen av Bronco när konkurrenterna utvecklat modeller som var större och samtidigt erbjöd mer personbilslik komfort.

1980 kom den tredje generationen Ford Bronco, även den baserades på pickupmodellen F-100.

2004 visades en ny Ford Bronco som konceptbil.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.