Nästa artikel
Grattis Ford Crown Victoria!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Ford Crown Victoria!

Publicerad 12 mars 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Viktoria har namnsdag passar vi på att hylla Crown Victoria!

Ingenstans är Crown Victoria så hyllad som i Sverige för här är detta modellnamn för evigt förknippade med den klassikiska raggarsvängens absoluta toppbil - Ford Fairlane Crown Victoria 1955 och 1956.

Hade den glastak var ägaren mer än kung. Många 55:or såldes nya i Sverige, de flesta tvåfärgade i turkos och vitt. Fler har kommit hit i de senare importströmmarna.

Men nämner man Crown Vic till en amerikan idag så associerar han genast till en polisbil eller möjligen taxi, 50-talsmodellen känner bara ett fåtal bilnördar till.

Crown Victoria är den sista traditionella bakhjulsdrivna USA-bilen i det gamla jätteformatet. Den slutade säljas till konsument 2007 och har på senare tiden bara tillverkats på beställning från polis eller vagnparker.

Den sentida Crown Victorias ursprung var den nya LTD som kom 1979 som svar på Chevrolets down-sized Caprice 1977. Den mer påkostade modellen av LTD började kallas Crown Victoria 1981 och snart hette hela modellserien Ford LTD Crown Victoria.

Med den nya karossen till årsmodell 1992 slopades LTD ur modellnamnet. Sedan dess har Crown Victoria varit i princip oförändrad, inte dåligt för en biltyp som ansåg dödsdömd redan 1983!

Den klassiska! En Crown Victoria med glastak ur 1955 års broschyr. Den kallades hard-top trots att den hade B-stolpe, fast den var ju i krom förstås.

De första LTD Crown Victoria hade ett kromat band tvärs över taket vid B-stolparna, en designhälsning till originalet från 1950-talet

Det var inga stora förändringar år från år, detta är en 86:a. Lincoln Town Car var i grunden samma bil som Crown Vic, men Ford tog mera betalt för märket Lincoln.

Detta är en Crown Victoria 1996 med de mera rundade former som kom 1992. Motorn var nu en modernare V8 med överliggande kamaxlar och bränsleinsprutning.

Crown Victorias uppgift blev till slut att vara krigsmålad polisbil. Är den diskret vit användes den av poliser på civilspan. Är den gul är den en taxi. Privatköpare har varit sällsynta de sista åren.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.